NOVICA

9. 3. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: »Dr. Jože Pučnik je predstavljal obet normalnosti«

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes udeležil znanstvenega simpozija ob 80. obletnici rojstva dr. Jožeta Pučnika. V uvodnem nagovoru je spregovoril o življenju in delu, pa tudi o bogati intelektualni in politični zapuščini dr. Pučnika. Ob tem je spomnil, da je vrnitev dr. Jožeta Pučnika iz izgnanstva v domovino pomenila velikansko okrepitev politične normalnosti v takratni Sloveniji. Obenem je poudaril, da je dr. Pučnik govoril v ljudem razumljivem in jasnem jeziku, ki takrat ni bil običajen, prav zato pa je javnost njegovo govorico začela dojemati kot neke simbole ali obete normalnosti.

 

O politični vlogi dr. Jožeta Pučnika je predsednik vlade Janez Janša dejal, da »je bil dr. Jože Pučnik tisti slovenski politik oziroma intelektualec, ki je vstopil v politiko, ki se je zavedal, da je govorjenje premalo, da je potrebna tudi akcija, da se je treba organizirati«. Tudi zato ker se je z vsem srcem lotil tega dela, je bila po besedah premierja Janeza Janše kandidatura dr. Pučnika za predsednika Demosa, »te ključne politične tvorbe novejše slovenske zgodovine«, nekako samoumevna. Ob tem je še dejal, da je bil dr. Pučnik tisti slovenski politik, ki je izrazito nasprotoval uporabi dvojnih meril, čeprav jih je bil stalno deležen, tudi s tem ko je bil označen za revanšista, čeprav ni nikomur nikoli storil nič žalega in je bil temeljni cilj njegove vrnitve v domovino ta, da državi pomaga.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru še poudaril, da veličino dr. Pučnika dokazujejo dosežki in poti, ki jih je pustil za seboj. »Ta semena, ki so bila posejana s tem, kar je storil še pred izgnanstvom in potem, ko je prišel nazaj, so bila posejana globoko in so skalila. Slovenci imamo od teh sadov zelo veliko in vsaka okrogla obletnica njegovega rojstva bo tudi za prihodnje rodove priložnost, da se tega spominjajo z veliko hvaležnostjo,« je svoj nagovor končal predsednik vlade Janez Janša.