NOVICA

22. 3. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: Vlada bo najprej posegla po privilegijih in varčevala pri sebi

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Danes je bilo v Ljubljani prvo srečanje Vlade Republike Slovenije s poslanci in poslankami strank vladne koalicije. Premier Janez Janša je ob robu srečanja v izjavi za medije poudaril, da je vlada parlamentarnemu delu koalicije predstavila ukrepe, ki jih bo sprejela kot predlog za pogajanja s socialnimi partnerji in kot podlago za pripravo dokumentov za rebalans proračuna, ki jih mora v naslednjih tednih poslati v Državni zbor.

 

Predsednik vlade je pojasnil, da konkretneje in obširneje o ukrepih še ne more govoriti, saj bo vlada z njimi najprej seznanila socialne partnerje. Poudaril pa je, da bo izbor ukrepov širok, pri čemer bodo nekateri zagotovo uveljavljeni, saj drugih možnosti ni, pri drugih pa je nekaj »tolerančnega prostora«.

 

Po besedah premierja Janeza Janše bo vlada pri predlogih ukrepov upoštevala stališče, da najprej poseže po tistem delu javne porabe, pri katerem gre za privilegije, za funkcionarje in za varčevanje pri sebi, ter po tistih rezervah, ki obstajajo, »vključno z javnimi naročili«. Pri tem je še dejal, da če bo pri prvih dveh segmentih dovolj rezerve, ne bo treba izvajati ukrepov, ki bodo bolj boleči.

 

Premier Janez Janša je izrazil tudi odločenost, da vlada za predvidene ukrepe doseže čim višjo stopnjo soglasja s socialnimi partnerji. Poudaril je še, da imajo največjo odgovornost glede sprejetja potrebnih ukrepov za izhod iz krize poslanci koalicije, ki bodo ne nazadnje o njih tudi odločali.