NOVICA

23. 3. 2012

Premier Janez Janša: Slovenija je država socialnega dialoga

(Foto: EPP)

Predsednik vlade Janez Janša je v sinočnji oddaji Odmevi spregovoril o interventnih ukrepih, ki jih predlaga vlada, o pogajanjih s socialnimi partnerji ter drugih aktualnih temah.

 

Po besedah predsednika slovenske vlade je bilo vzdušje na seji Ekonomsko-socialnega sveta, kjer so spregovorili o varčevalnih ukrepih, resno, socialni partnerji pa se zavedajo, da časa ni več in da so potrebne odločitve. Ob tem je izpostavil, da se je tokrat v Sloveniji prvič zgodilo, da so socialni partnerji nabor ukrepov, ki jih vlada predlaga, izvedeli prvi, to pa je tudi dokaz več, da je Slovenija država socialnega dialoga.

 

»Vlada je pripravljena na kompromise tam, kjer so pač možni in pripravljeni smo prisluhniti tudi eventualnim alternativnim predlogom obeh strani, ki sta naši partnerici v tem socialnem dialogu,« je še dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša in dodal, da bo s socialnimi partnerji v prihodnje potekalo intenzivno usklajevanje. Po oceni predsednika vlade ima namreč Slovenija rekordno malo časa. »To, kar delamo zdaj, bi morali sprejeti septembra ali oktobra lani, ko smo se ukvarjali z nezaupnico in s predčasnimi volitvami. In danes bi se morala vlada skupaj s socialnimi partnerji ukvarjati z vsebino dolgoročnih strukturnih prilagoditev, kar bo tema socialnega sporazuma. Zdaj pa moramo delati oboje naenkrat,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

Premier je spregovoril tudi o nekaterih finančnih učinkih predlaganih ukrepov ter izpostavil, da »če bomo zelo disciplinirani, bomo do leta 2015 približno uravnotežili proračun in s tem tudi rešili socialno državo.«

 

Predsednik slovenske vlade je v pogovoru izpostavil tudi vprašanje verodostojnosti države. »V zadnjih 3 letih smo mednarodnim finančnim institucijam in Evropski komisiji sporočali, kaj vse bomo naredili prihodnje leto. Potem je prišlo tisto prihodnje leto in tega nismo naredili, zato na besedo nihče ne verjame več - na to, kar reče vlada. Zaradi tega se bonitetne ocene Sloveniji ne bodo dvignile. Torej, potrebujemo soglasje socialnih partnerjev in potrebujemo ukrepe, ki bodo sprejeti v Državnem zboru in ki bodo tudi uveljavljeni. Šele po tem nam bo šlo bolje,« je v pogovoru še dejal predsednik vlade Janez Janša.

Prepis pogovora si lahko preberete v priponki.