NOVICA

30. 3. 2012

Premier Janez Janša pozdravlja iniciativo, ki spodbuja odgovornost posameznika

(Foto: Arhiv KPV)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša pozdravlja iniciativo »Ura za Zemljo«, organizacije World Wildlife (WWF). Pohvalno je, da se v akcijo vsako leto vključi vedno večje število ljudi, tudi občine, podjetja in organizacije.

 

Vlada se zaveda, da kadar želimo doseči sistemske spremembe, je pomembno spodbujanje aktivnosti vsakega posameznika. Varčevanje z energijo je del trajnostnega razvoja, ki je temeljna politična usmeritev v Evropi. Pa vendar zadnje poročilo o trajnostnem razvoju (EU Sustainable Development Report 2011) kaže, da je še veliko neizkoriščenega potenciala pri energetski učinkovitosti, na ravni gospodinjstev. Očitno je še premalo zavedanja, da lahko samo s tem, ko ugasnemo luč, prispevamo k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida (CO2) in manjšemu računu za elektriko. Naši predniki so to počeli, ker je bila energija dragocena in omejena. Danes je oskrba samoumevna in potrebna, zato so takšne iniciative pomembne tudi za ozaveščanje o drugih dejanjih, s katerimi lahko, kot posamezniki,  naredimo več za kvalitetnejše okolje in naše zdravje – s separacijo odpadkov doma, lokalno prehrano, vožnjo s kolesom, uporabo javnega prevoza, …

 

V soboto, 31. marca 2012, ob 20.30, v prostorih Vlade RS ni predvidenih dogodkov, zato bodo luči v večini delovnih prostorov ugasnjene in bomo tako tudi na simbolni ravni podprli iniciativo. Žal pa zaradi varnosti in funkcioniranja s tem povezanih služb ne moremo v celoti zagotoviti izklopa elektrike v vseh prostorih.  Predsednik vlade Janez Janša pa poziva zaposlene v javni upravi, da sodelujejo v projektu »Ura za Zemljo« in tako tudi sami prispevajo k dvigu ozaveščenosti.