NOVICA

5. 4. 2012

Premier Janez Janša socialne partnerje pozval k razumu in konstruktivnemu uravnavanju javnih financ

(Foto: Tina Kosec/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sodeloval na seji Ekonomsko socialnega sveta, na kateri so  socialni partnerji spregovorili o intervencijskih ukrepih ob rebalansu proračuna.

 

Predsednik vlade je na seji Ekonomsko socialnega sveta uvodoma pojasnil, da je vlada pripravila predloge ukrepov, katerih ključni namen je, »da prispevamo k temu, da se slovenske javne finance dolgoročno uravnotežijo in da hkrati sprejmemo paket ukrepov, ki bo breme, kolikor se da, pravično porazdelilo.« Po njegovih besedah so socialni partnerji danes na mizi imeli bolj ali manj »uravnotežen in pravičen paket in pristop k uravnoteženju javnih financ na obeh straneh proračuna, tako za porabo kot za prihodke.«

 

Po besedah premierja Janeza Janše vlada išče rešitve in teži za tem, da se slovensko gospodarstvo razbremeni, da se zaženejo investicije in da se začnejo ustvarjati nova delovna mesta, s čimer se bodo tudi nastavili temelji za blaginjo v državi. Ob tem je predsednik vlade poudaril, da v kolikor ukrepi ne bodo sprejeti sedaj, jih bo morala predlagati naslednja vlada in če tej ne bi uspelo, bo ukrepe moral sprejeti nekdo drug.  Pojasnil je še, da vlada spoštuje različne vloge socialnih partnerjev, vendar si želi, da bi se, preden se ustanavljajo stavkovni odbori in napovedujejo stavke, pogajalo o ukrepih in poiskalo skupne rešitve oziroma uskladitve.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je nadalje izpostavil, da je vlada danes sprejela predlog rebalansa proračuna, obenem pa tudi sklep, da bo, dokler bo mogoče, na omenjeni rebalans vlada ali pa vladna koalicija vlagala ustrezna dopolnila. Pri tem je opozoril, da vsi pozivi po tem, da naj bi se odločanje o rebalansu odložilo, prinašajo neposredne finančne posledice. »Slovenija ima ne le proračun, ki ni realen, ampak proračun, ki ni operativen, in to zaradi velikanskega razkoraka med tem, kar je v sprejetem proračunu napisano in kakšni so viri tega proračuna,« je poudaril predsednik slovenske vlade. Ob tem je dodal še, da  »vsak dan, ko država nima operativnega proračuna, stane in vsak teden izgubimo na milijone evrov zaradi tega. In prej, ko pridemo do operativnega proračuna, prej bo to pomenilo, da bomo s tem veliko privarčevali in da bodo rezi milejši.« Ob tem je predsednik vlade Janez Janša apeliral na razum vseh, ki v razpravi sodelujejo, saj država na razpolago nima veliko časa.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je nazadnje spregovoril tudi o davku na dodano vrednost. Po njegovih besedah večina evropskih državah za rešitev posledic krize ni sprejela zgolj tega ukrepa, kot se napačno navaja, prav tako je bila to rešitev le, ko drugi ukrepi niso bili zadostni. »Vsi vemo, da ima dvig tega davka poleg pozitivnih posledic lahko tudi negativne posledice, ne le na potrošnika, ki dražje plačuje, temveč tudi na gospodarstvo, transport, …« je dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša in dodal, da so učinki davka na dodano vrednost kaj hitro lahko izničeni. »Za doseganje makro-fiskalnih ciljev bi to bil možen ukrep, bi pa bilo nespametno, če bi posegli najprej po njem, ali pa samo po njem,« je dejal premier Janez Janša in še dodal, da ni rečeno, da Slovenija v bližnji prihodnosti povišanja tega davka vendarle ne bo prisiljena sprejeti, a je ob tem izpostavil še, da »če bi najprej naredili to, bi to pomenilo, da odlagamo problem.« Premier Janez Janša je izrazil upanje, da do te situacije ne bomo prišli, vendar pa tudi tega ukrepa ni mogoče povsem izključiti.

 

Premier Janez Janša je ne nazadnje izpostavil tudi, da evropske države vodijo vlade treh različnih političnih usmeritev in da so vlade treh različnih političnih opcij izvajale podobne ukrepe, kot jih predlaga slovenska vlada. Po besedah predsednika slovenske vlade to samo »priča o tem, da je Slovenija del nekega prostora, ki je prišel v podobno krizno situacijo in nam ni treba izumljati tople vode in se prepirati o rešitvah, če je takšno celotno okolje, kateremu pripadamo, in če nekatere rešitve že uporabljajo.«

 

»Mi se pogovarjamo v neki situaciji, ko je možno marsikaj, kar je težkega pred nami, rešiti na relativno blag način: kar mi predlagamo, niso drastični ukrepi. Če primerjate predloge Vlade Republike Slovenije in ukrepe v državah na primerljivi razvojni stopnji v Evropi s primerljivimi makroekonomskimi performansi, boste videli, da so praktično povsod sprejemali bolj stroge in rigorozne ukrepe, še posebej v javnem sektorju in da tu nimamo enega samega primera, ki bi dokazovali, da se da skozi te probleme preiti z by – passom,« je še pojasnil premier Janez Janša.