NOVICA

26. 4. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: Kitajska z 12 predlogi za gospodarsko sodelovanje z državami Srednje in Vzhodne Evrope

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je na povabilo poljskega predsednika vlade Donalda Tuska danes v Varšavi udeležil srečanja srednjeevropskih predsednikov vlad in kitajskega predsednika vlade v okviru srednjeevropsko-kitajskega gospodarskega foruma. Lani je tovrstni gospodarsko-politični forum potekal v Budimpešti. Namen srečanja je predstavitev možnosti sodelovanja držav Srednje Evrope in Kitajske, zlasti na področju investicij.
 
Predsednik Vlade RS Janez Janša se je dopoldan na bilateralnem sestanku srečal s predsednikom kitajske vlade Wen Jiabaom. Predsednika kitajske in slovenske vlade sta se na delovnem sestanku strinjala, da je Kitajska najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Republike Slovenije v Aziji. Trgovinska menjava med državama narašča, še vedno pa je veliko priložnosti za poglobitev nadaljnjega sodelovanja. Spregovorila sta tudi o blagovni menjavi med državama, ki je  v lanskem letu znašala skoraj 600 milijonov evrov, kar pomeni 11-odstotno povečanje glede na leto prej. Soglašala sta tudi, da so odnosi med državama tradicionalno dobri in poudarila, da je letos 20. obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Srečanje s kitajskim sogovornikom je bilo pomembno tudi zaradi vse vidnejše vloge Kitajske v svetu in dejstva, da sodelovanje s Kitajsko odpira možnosti na mnogih področjih, še posebej v času iskanja izhoda iz finančnih težav. Slovenija ima zato velik interes za poglobitev gospodarskih odnosov, zlasti na področju investicij.

 

Glede bilateralnega srečanja s kitajskim predsednikom vlade Wenom Jiabaom, je slovenski predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije poudaril, da sta sogovornika med drugim spregovorila o vrsti projektov, ki so bili že začeti in o memorandumih, ki so bili že podpisani. Poudaril je, da je Kitajska posebej zainteresirana za sodelovanje pri povečanju logističnih možnosti v Sloveniji ter pri izgradnji oziroma modernizaciji infrastrukture.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je delovni obisk v Varšavi nato nadaljeval z neformalnim sestankom z direktorjem Urada za demokratične institucije in človekove pravice Janezom Lenarčičem. Predsednik slovenske vlade se je na delovnem sestanku seznanil s konkretnimi aktivnostmi, ki jih urad izvaja ali načrtuje.
 
Nadalje se je predsednik Vlade RS Janez Janša udeležil delovnega srečanja predsednikov vlad Kitajske in Srednje Evrope, pri čemer je šlo za najpomembnejši dogodek današnjega dne. Tu je šlo za poglobljeno razpravo o možnostih nadaljnjega gospodarskega sodelovanja, ki je bila dodatno okrepljena z 12 predlogi s kitajske strani. »Kitajska je ponudila nekatere zelo konkretne ukrepe za izboljšanje sodelovanja in blagovne menjave, med drugim tudi posebno kreditno linijo v višini 10 milijard evrov za investicije v državah Srednje in Vzhodne Evrope in posebni investicijski fond v višini 500 milijonov evrov, ki bo na voljo samo gospodarstvu iz teh držav. Kitajska je predlagala tudi sodelovanje na kulturnem področju z možnostjo štipendiranja nekaj tisoč mladih iz držav Srednje in Vzhodne Evrope s polnim financiranjem in vrsto drugih predlogov,« je poudaril predsednik slovenske vlade.

 

V okviru delovnega obiska v Varšavi pa se je slovenski premier ločeno sestal tudi s predsednikom Vlade Republike Poljske Donaldom Tuskom in predsednikom Vlade Republike Hrvaške Zoranom Milanovićem.

 

Na bilateralnem srečanju s predsednikom poljske vlade sta se sogovornika osredotočila

na uvedbo in izpeljavo proti-kriznih ukrepov, ki jih izvajamo tako v Sloveniji kot na Poljskem. Premier Janez Janša je v izjavi za medije opozoril, da je Poljska edina celinska država, članica Evropske unije, ki kljub gospodarski in finančni krizi v Evropi, ni imela recesije.  »Njihove ukrepe v zadnjih treh letih smo sicer že prej preučili, vendar smo tokrat nekatere osvežili z informacijami iz prve roke,« je dejal predsednik slovenske vlade. Poudaril je še, da bo predvidoma v jeseni v Sloveniji organiziran obisk poljske vladne delegacije skupaj z gospodarsko delegacijo, tudi zato, ker je Poljska za Slovenijo eden od najpomembnejših gospodarskih partnerjev v Evropi.

 

Glede srečanja s hrvaškim predsednikom vlade Zoranom Milanovićem pa je slovenski premier poudaril, da je bilo le-to neformalne narave in da sta se predsednika vlad obeh držav dogovorila predvsem za srečanje v bližnji prihodnosti, kjer bosta poglobljeno pregledala odprta vprašanja, ki še obstajajo. Slovenski predsednik vlade Janez Janša je še dejal, da v bližnji prihodnosti pričakovano polnopravno članstvo Republike Hrvaške v Evropski uniji odpira nove dodatne možnosti gospodarskega sodelovanja.

 


*V priponki dokument v angleškem jeziku z 12 predlogi Kitajske o prijateljskem sodelovanju s Srednje in Vzhodnoevropskimi državami.