NOVICA

20. 5. 2012

Premier Janez Janša pred vrhom zveze NATO opravil več dvostranskih srečanj

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je imel danes, pred zasedanjem vrha zveze NATO, v Chicagu več dvostranskih srečanj. Tako se je sestal s predsednikom Makedonije Gjorgejem Ivanovom ter predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim. V nadaljevanju pa se je sestal še s premierjem Črne gore Igorjem Lukšićem in avstralsko predsednico vlade Julio Gillard.

 

Kot je dejal predsednik slovenske vlade po srečanjih, je ob robu takšnih dogodkov, kot je vrh zveze NATO, nekaj časa namenjenega za dvostranska srečanja s tistimi državami, kjer le-ta  niso tako pogosta zaradi geografske oddaljenosti in s tistimi državami, kjer so potrebni intenzivni stiki »zaradi različnih postopkov sodelovanja, v katerih smo.«

 

Po besedah slovenskega premierja Janeza Janše Slovenija z Makedonijo in Črno goro nima nerešenih dvostranskih vprašanj, države pa sodelujejo na področju gospodarstva. Prav tako Slovenija obema državama že vrsto let pomaga na njuni poti v evro-atlantske integracije, zaradi česar so sogovorniki v pogovorih  izmenjali stališča predvsem v zvezi z naslednjimi koraki, ki so potrebni za vstop obeh držav v zvezo NATO in Evropsko unijo. S predsednikom Makedonije Gjorgejem Ivanovom in predsednikom Vlade Črne gore Igorjem Lukšićem je slovenski premier izmenjal stališča o pospešitvi gospodarskega sodelovanja, »kar je v interesu tako nas kot obeh držav partneric.«

 

Pogovori s predsednikom Azerbajdžana Ilhamom Aliyevim so bili bistveni zaradi strateško izjemno pomembne vloge, ki jo ima država za celotno evropsko celino, ne le zaradi njene trenutne vloge pri reševanju položaja v Afganistanu, ampak predvsem zaradi njenega energetskega pomena in energetske varnosti, kar sta bili tudi glavni temi pogovorov. Premier Janez Janša je z azerbajdžanskim predsednikom med drugim spregovoril tudi o pospešitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom, saj Azerbajdžan v zadnjem času veliko investira v državah Zahodnega Balkana. »Zato smo jih seznanili z izboljšanjem gospodarskega okolja in s spremembami, ki jih je Slovenija naredila v sklopu davčne zakonodaje. Glede na njihove investicije v regiji, je možno tudi skupno sodelovanje,« je o tem srečanju dejal slovenski premier. 

 

Po besedah predsednika slovenske vlade Janeza Janše je bilo srečanje z avstralsko premierko Julio Gillard pomembno predvsem v luči dejstva, da je Avstralija za Slovenijo v gospodarskem smislu peti najpomembnejši partner v Aziji in Oceaniji. »Tudi njih smo skušali zainteresirati za dodatno promocijo in za investiranje v Slovenijo zaradi sprememb, ki smo jih naredili,« je pojasnil premier. Med drugim sta sogovornika največ pozornosti namenila situaciji v Evropi v evro-območju, avstralsko predsednico vlade pa je zanimalo predvsem reševanje krize evra tudi v luči nedavnih dogodkov v Grčiji. Slovenski predsednik vlade je še dejal, da sta z avstralsko kolegico spregovorila tudi o morebitnem uradnem obisku iz Avstralije na višji ravni, glede na to, »da tovrstnega obiska v zadnjih dvajsetih letih še ni bilo, kljub temu, da so stiki med Slovenijo in Avstralijo večji od minimalnih in da v Avstraliji živi močna slovenska skupnost, o kateri smo se tudi pogovarjali.« Sogovornika sta v pogovorih izmenjala stališča glede situacije v Afganistanu.