NOVICA

26. 5. 2012

Premier Janez Janša: Slovenija je zmogla dovolj razuma, da je izšla tudi že iz mnogo težjih situacij

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v sinočnjem pogovoru za oddajo Odmevi na TV Slovenija spregovoril predvsem o ukrepih, ki jih Slovenija sprejema za izboljšanje finančne in gospodarske situacije, pa tudi o pogajanju s policijskimi sindikati, zavezah, ki jih ima Slovenija kot članica zveze Nato in o splošni situaciji v Evropi. Predsednik vlade je poudaril, da smo na poti proti izboljšanju situacije v Sloveniji naredili več korakov, med njimi tudi spremembe davčne zakonodaje, enega pa še moramo, in to je vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

   

»S sprejetjem ukrepov za uravnoteženje javnih financ smo s pribitki na naše desetletne obveznice prvič po dolgem času padli pod denar, ki ga Italijani plačujejo za zadolževanje," je dejal in dodal, da se je prvič po dolgem času ta trend obrnil. Bil je tudi mnenja, da so rezi, ki jih predvideva zakon o uravnoteženju javnih financ, relativno blagi, pri čemer pa številni družbeni sistemi in podsistemi ne bi preživeli padca tega zakona v takšnem obsegu, kot danes delujejo. »Če ta temelj pade, potem konec leta marsikdo ne bo dobil niti denarja za plače,« je dejal. Tudi v tej luči je ocenil pogajanja s policisti in zavrnitev sporazuma med vlado in policijskimi sindikati. »Igramo se z usodnimi stvarmi«, je opozoril in dodal, da je “preveč na mizi, zato se moramo dogovoriti. Ne vem, kaj je lahko scenarij B." Ob tem je predsednik vlade tudi izrazil upanje, da bo do dogovora med Vlado RS in policijskimi sindikati vendarle prišlo ter da bo zahteva za referendum umaknjena.

   

V pogovoru je predsednik Vlade RS omenil tudi gospodarske ukrepe, ki jih vlada že načrtuje in na podlagi katerih bo slovensko gospodarstvo lahko ponovno raslo. Če bodo ukrepi do poletja uveljavljeni, potem lahko dosežemo cilj 1,1 milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, je v pogovoru povedal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem pa je opozoril, da bodo ukrepi lahko uveljavljeni le, če bo predhodna osnova delovala. Ob tem je še dejal, da ne pričakuje, da bo v prvem četrtletju leta 2013 situacija glede zaposlenosti oziroma brezposelnosti bistveno boljša kot je v tem letu. "Število delovnih mest oziroma zmanjšanje brezposelnosti običajno sledi z določenim zamikom gospodarski rasti in če bodo ukrepi delovali, bomo deležni bolj optimističnih dejanskih številk, ko gre za stanje na trgu dela,« je dejal. Hkrati je še dodal, da večje število zaposlenih ljudi pomeni tudi začetek realnega povečevanja blaginje.

   

Glede situacije v Evropi in vprašanja Grčije, je premier Janez Janša ocenil, da v tem trenutku dogajanje v Evropi in državah članicah finančnim trgom pošilja več pozitivnih kot negativnih signalov, žal pa zgolj en velik signal, ki prihaja iz Grčije in še dveh mediteranskih držav, prevladuje.  Ob tem je dejal, da včasih neke umetne dileme in dogajanja na relativno majhnem segmentu  - grško gospodarstvo, na primer, predstavlja manj kot dva odstotka bruto domačega proizvoda v Evropi -  povzroči velike viharje, ki imajo lahko realne posledice, ki pa jih je vendarle treba gledati v realnih razmerjih. »Kar se dogaja v Grčiji je nevarno in je treba resno obravnavati, vendar je treba vedeti, da bi bila stvar kritična, če bi se to, kar se danes dogaja v Grčiji, dogajalo v Nemčiji. To bi bil potem začetek konca in neobvladljivo,« je ocenil slovenski predsednik vlade.

   

Glede političnih razmerij v Sloveniji pa je predsednik vlade ocenil, da je za državo slabo, da nima konsolidirane opozicije. »V našem interesu je, da je na drugi strani opozicija, ki je konsolidirana, s katero se lahko o številnih stvareh ne strinjamo, se pa lahko z njimi o marsičem pogovarjamo. Žal nobena od opozicijskih strank do danes ni sprejela partnerstva za razvoj, se pravi neke ponujene roke, ki jo dajemo od začetka. Ena od teh strank je to izrecno zavrnila,« je dejal. Dodal je še, da država za nekatere rešitev opozicijo potrebuje. "Upam, da bomo čez kakšen mesec dobili vsaj eno konsolidirano opozicijsko stranko, s katero bo možno dosegati dogovore v dvotretinjski večini glede državotvornih tem," je povedal in ob tem izpostavil vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo. »Če bi zlato fiskalno pravilo vpisali v ustavo, bi bil to naslednji pozitivni signal, ki bi pomenil manjše obremenitve za proračun,« je še dejal predsednik vlade Janez Janša.