NOVICA

29. 5. 2012

Vlada začela z obiskom v Pomurju

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Prvi dan obiska Vlade RS v Pomurski regiji so zaznamovali pogovori o priložnostih za razvoj regije ter o razumevanju in podpori vladi pri reševanju trenutne situacije v državi.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v Pomurski regiji pričel z drugim regijskim obiskom vlade v tem mandatu, v podjetju KEMA v Puconcih. Skoraj 20-letna tradicija in predanost ekipe sta razloga za uspešno podjetje s tujim lastništvom, ki ima več kot 90% lastnega razvoja in ki ga kriza ni pretirano prizadela. Predsednik vlade je pozdravil uspešen nastop podjetja na tujih trgih in pri iskanju priložnosti v gradbeništvu, tudi na področju srednje-azijskih trgov. “Nastop in konkuriranje na tujih trgih bosta ključnega pomena za razvoj gospodarstva v Sloveniji,” je v pogovorih poudaril slovenski premier. Sogovorniki so spregovorili tudi o dolgoročnem oživljanju gradbeništva v Sloveniji. Pri tem je predsednik vlade poudaril, da če bodo pogoji za delovanje vzpostavljeni, bo mogoče računati na večje projekte.

 

Strinjali so se tudi glede tega, da je za uspešen razvoj Slovenije pomemben tudi sistem izobraževanja. “Naše šole morajo proizvajati kadre, ki jih trg potrebuje,” je ob tem dejal direktor podjetja KEMA Branko Drvarič. Predstavniki podjetja so pozdravili prizadevanja Vlade RS in ji zaželeli uspešno delo še naprej. Predsednik vlade je sicer podjetje obiskal skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovanom Žerjavom.

 

 

V nadaljevanju današnjega obiska je predsednik vlade Janez Janša skupaj z ministrom  za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žigo Turkom obiskal škofijo v Murski Soboti. V okviru pogovorov so sogovorniki s škofom msgr. Petrom Štumfom spregovorili o trenutnem položaju verske skupnosti in poudarili pomen vrednot v času krize. Murskosoboški škof je izpostavil uspešno sodelovanje z evangeličansko skupnostjo in izrazil podporo predsedniku vlade pri sprejemanju različnih ukrepov, ki jih Slovenija potrebuje za ponovni zagon.

 

 

Ob zaključku dneva se je predsednik vlade skupaj z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sestal tudi s predstavniki Evangeličanske cerkve. Škof Geza Erniša je v pogovorih s rpedstavniki vlade izpostavil pomen vrednot, pri čemer je meni, “da je največja vrednota, če človek izpolnjuje svojo dolžnost do države.” Poudaril je še, da se evangeličanska skupnost zaveda svoje odgovornosti v sedanji situaciji in  da s tradicionalnim humanitarnim delom po svojih močeh pomagajo ljudem v stiski. Predsednik vlade se je ob tej priložnosti zahvalil za pomembnen prispevek skupnosti in poudaril, da so varčevalni ukrepi glede socialnih prispevkov začasne narave. Po besedah premierja Janeza Janše, vlada dela vse, da bi čim prej vzpostavila pogoje za ponovno rast.