NOVICA

11. 7. 2012

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je sprejel predsednika Italijanske Republike Giorgia Napolitana

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se je danes srečal s predsednikom Italijanske Republike Giorgiom Napolitanom, ki z današnjim dnem zaključuje svoj državniški obisk v Republiki Sloveniji.

 

Sogovornika sta pozitivno ocenila razvoj bilateralnih odnosov med državama, še posebej na področju gospodarskega sodelovanja, ki se je v zadnjem letu kljub krizi okrepilo. V ospredje medsebojnih odnosov prihajajo konkretni projekti, ki pozitivno prispevajo k blaginji državljanov tako Slovenije kot Italije. 

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša in predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano sta spregovorila tudi o aktualnih evropskih temah. Pozitivno sta ocenila zaključke zadnjega Evropskega sveta, ki so usmerjeni tako v krepitev rasti kot v nadaljnjo stabilizacijo javnih financ držav članic.
 
Premier Janez Janša je sogovorniku predstavil aktualne gospodarske razmere v Sloveniji ter napore vlade, usmerjene k izboljšanju slovenskega poslovnega okolja za tuje neposredne investicije.

 

Sogovornika sta spregovorila tudi o manjšinski politiki obeh držav. Predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano je pohvalil odnos Slovenije do tukajšnje italijanske skupnosti. Slovenski premier Janez Janša pa je predstavil interese slovenske skupnosti v Italiji ter izrazil upanje, da bi italijanski predsednik tudi v nadalje nudil podporo pozitivni obravnavi vprašanj, povezanih s položajem tamkajšnje slovenske manjšine.