NOVICA

19. 7. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: Imamo zadnjo možnost dokazati, da smo sami sposobni rešiti težave

(Foto: Daniel Novakovič/STA, vir: UKOM)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po današnjem sestanku predsednice in predsednikov ter vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti, na katerem so pred glasovanjem na izredni seji Državnega zbora o predlogu Ustavnega zakona o spremembi 148. člena Ustave Republike Slovenije, ponovno izmenjali stališča o tej za stabilnost javnih financ zelo pomembni odločitvi, v izjavi za medije pojasnil, da so se na sestanku dogovorili, da po principu, ki je bil predlagan tudi za tako imenovano Partnerstvo za izhod iz krize in razvoj, ki pa ni zaživelo, do 25. avgusta usklajujejo tri stvari: izvedbeni ustavni zakon za zlato fiskalno pravilo, zakon o Slovenskem državnem holdingu in zakon o agenciji oziroma skladu za eksterno reševanje oziroma sanacijo bank. 

 

Pri tem bodo po besedah predsednika vlade sodelovale vse parlamentarne stranke, ki bodo tudi predlagale svoje strokovnjake v skupine, opravljeni bodo tudi vsi drugi postopki usklajevanja s socialnimi partnerji. Septembrska seja Državnega zbora, na kateri bodo usklajene predloge obravnavali poslanci, pa bo po mnenju slovenskega premierja trenutek resnice. »To je verjetno zadnji odlog, ki si ga Slovenija lahko privošči pri reševanju treh ključnih problemov;« je ob tem dejal premier.

 

Ob tem je tudi opozoril, da s tem odlogom pri nekaterih instrumentih izgubljamo en mesec, kar bo  imelo svoje finančne posledice, ki jih bomo lahko delno sanirali, če bodo te rešitve sprejete in ne bodo blokirane, kot se sedaj obeta. »V tem primeru bo škoda popravljena in se bo ta odlog izplačal. V kolikor pa smo problem samo preložili, pa bo cena dvojna,« je dejal predsednik vlade. Koliko finančnih sredstev bo ta odlog ob morebitni vnovični jesenski blokadi odločitev terjal, je po mnenju predsednika vlade stvar ocene,  »dejstvo pa je, da je naš mednarodno-finančni položaj toliko boljši ali slabši, kolikor večje je zaupanje v Slovenijo, da bo probleme, ki jih ima, sama reševala.«

 

»Sporočilo o tem, da obstaja možnost političnega soglasja tudi za rešitve, kjer je potrebna dvotretjinska večina, je pozitiven signal, ki traja toliko časa, dokler je to upanje realno«, je še dejal premier Janez Janša in dodal, da smo tak signal v tujino poslali že v začetku letošnjega leta. Ker so si nekateri premislili, je to imelo negativne posledice. »Gre enostavno za vprašanje kredibilnosti Slovenije in kredibilnosti političnega razreda, ki ima zadnjo možnost, da dokaže, da smo sami sposobni rešiti te težave,« je nenazadnje še poudaril premier Janez Janša.