NOVICA

20. 7. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: »Zlato fiskalno pravilo predstavlja zaščito slovenskih davkoplačevalcev.«

(Foto: Arhiv KPV)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v sinočnji oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da Slovenija vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo ne potrebuje zaradi Evrope, temveč zaradi nas samih in zaradi kredibilnosti naše države do tujih partnerjev. Poudaril je, da ta posamičen ukrep predstavlja »zaščito slovenskih davkoplačevalcev, zaščito slovenskih delavcev, ki bi jih morali sindikati na tej točki ščititi pred tem, da jih bo neodgovorna oblast zadolževala, tako kot so nas zadolževali v preteklih treh letih. To je tudi odgovornost, to je tudi zaščita prihodnjih generacij pred neko neodgovorno rastjo, ki pospravi celotno državo na jugoslovansko situacijo.« je dejal.

 

Ob tem je tudi pojasnil, da se je na sestanku predsednikov in predsednice parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin ter poslancev narodnih skupnosti vendarle »nakazala možnost, da zlato fiskalno pravilo septembra zapišemo v ustavo in da ob tem tudi uskladimo izvedbeni zakon.« Takrat bomo, po besedah predsednika Vlade RS videli, »ali smo dejansko naredili korak bližje k rešitvi ali smo problem preložili in bo ponovno izbruhnil.« Ob tem je dodal tudi, da možnost vezave zaupnice na fiskalno pravilo še vedno ostaja, če bo to povečalo možnost za sprejem fiskalnega pravila. Spomnil je še na to, da so zaveze o sprejemu zlatega fiskalnega pravila bile dane, preden je ta vlada nastopila mandat in da ta vlada zgolj izpolnjuje že dane zaveze.

 

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v pogovoru še dejal, da je bil na sestanku sprejet tudi načelni dogovor, da Slovenski državni holding, agencijo ali sklad za sanacijo bank in zakon o izvedbi zlatega fiskalnega pravila parlamentarne stranke usklajujejo po principu partnerstva. Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo pred odločitvijo na vladi predlogi vseh parlamentarnih strank enako obravnavani, poskušali bodo poiskati najboljše rešitve.

 

Glede Slovenskega državnega holdinga je premier pojasnil, da je bil zakon nujen zaradi problema slovenskih bank. Po njegovih besedah pa so predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin našli rešitev in bodo iskali način sanacije slovenskih bank izven tega holdinga, "kar bo verjetno neposredno nekoliko bolj boleče za slovenske davkoplačevalce, kot če bi to delali znotraj holdinga, kjer bi bil vendarle nek amortizer". Ker je tudi pri socialnih partnerjih večinska volja takšna, bodo po zagotovilih predsednika Vlade RS zdaj iskali to rešitev. S tem pa je nujnost za sprejem zakona o Slovenskem državnem holdingu tudi nekoliko manjša, zato so si lahko vzeli čas do septembra.

 

Ugibanja o neki novi koaliciji v primeru padca fiskalnega pravila in morebitne zaupnice pa je predsednik slovenske vlade Janez Janša komentiral rekoč, da delujemo v koaliciji petih različnih strank, kjer so vsi partnerji enakopravni in »nihče jim ni veže rok, vsak se lahko pogovarja tudi o kakšni drugi koaliciji. Tega ni možno preprečiti.« Ob tem pa je poudaril, da je koalicija ob včerajšnjem dogajanju odigrala vlogo, ki je omogočila, »da smo dobili še dodatno upanje.« »Če ta koalicija ne bi bila enotna pri tem koraku, danes tega dogovora ne bi bilo,« je opozoril slovenski premier.

 

V pogovoru za oddajo pa je predsednik vlade Janez Janša še dejal, da bo vlada prihodnji teden imela izjemno pomembno proračunsko sejo, saj mora do prvega oktobra predlagati proračuna za leto 2013 in za leto 2014, »kjer je denarja manj kot ga potrebujemo, kar pomeni, da bo potrebno nekje iskati rezerve, da nas čakajo dodatna pogajanja in da nas čaka drugi del zakona o uravnoteženju javnih financ.«