NOVICA

20. 7. 2012

Predsednik vlade Janez Janša: »Vrednote, ki jih Združeni narodi širijo, same po sebi spreminjajo svet na bolje.«

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki-moona. Poleg krize v Siriji sta sogovornika največ pozornosti namenila razmeram na Zahodnem Balkanu in vlogi, ki jo Slovenija je in jo še lahko odigra v tej regiji. Govorila sta tudi o njeni vlogi v Združenih narodih in o prihodnosti te organizacije.

 

»To, kar se danes dogaja v globalnem svetu, ki se vse bolj globalizira in so stvari in dogodki prepleteni med seboj in medsebojno odvisni, dodatno utrjujejo potrebo po organizaciji Združenih narodov, ki je globalna v svojem pokrivanju in aktivnostih in tudi učinkovita. Vrednote, ki jih organizacija Združenih narodov širi, same po sebi spreminjajo svet na bolje. Prizadevanja za mir, stabilnost, za demokracijo, za spoštovanje človekovih pravic, so vrednote, ki brez tega, da bi za njimi stali tudi inštrumenti institucij, že sami po sebi delujejo, je pa to delovanje toliko bolj učinkovito, kolikor so zadaj učinkovite institucije. Organizacija Združenih narodov v današnjem svetu predstavlja ključen dejavnik miru in stabilnosti v svetu. In tudi Slovenija je zavezana tem ciljem;« je na skupni novinarski konferenci z generalnim sekretarjem Ban Ki-moonom dejal predsednik slovenske vlade.

 

Sogovornika sta se strinjala, da je treba v regiji Zahodnega Balkana zmanjšati odvisnost nekaterih držav v tej regiji od mednarodne skupnosti, pospešiti procese integracije držav v evroatlantske integracije in narediti vse, da bi se kadarkoli v prihodnosti sploh pojavila nevarnost, da bi se ponovili dogodki, kot je bil tisti v Srebrenici, ali podobni dogodki po drugi svetovni vojni v marsikateri državi iz te regije. Predsednik vlade je ob tem izpostavil, da bo načrtovani obisk generalnega sekretarja  v Srebrenici, pomenil tudi pomembno simbolno dejanje, ki pa »kliče tudi po nekaterih dodatnih naporih pri prilagoditvi relevantnega mednarodnega prava.« Ob tem je slovenski premier tudi poudaril, da bo Slovenija v prihodnje sodelovala pri naporih, da se dopolni Konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Po njegovih besedah je namreč tudi po pravni plati potrebno krepiti inštrumente, ki jih ima organizacija Združenih narodov in preventivno delovati, tako da se v bodoče prepreči takšne  drastične kršitve človekovih pravic.

 

Tudi generalni sekretar Ban Ki- moon je izpostavil velik pomen sodelovanja, sprave in evroatlantske integracije na Zahodnem Balkanu - ne le za regijo, ampak za stabilnost in mir v svetu. Te države so že naredile dolgo pot, a prav tako pomembna pot jih še čaka in tu je vloga Slovenije zelo pomembna, je poudaril. Po besedah generalnega sekretarja je Slovenija kot država v dveh desetletjih prehodila pomembno pot in je kot most, ki drugim državam v regiji Zahodnega Balkana pomaga na poti v evropske in evroatlantske integracije. Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon je obenem spomnil tudi na pomembno vlogo Slovenije v času predsedovanja Svetu Evropske unije v letu 2008.

 

Predsednik vlade Janez Janša pa je danes ponovno potrdil, da Slovenija podpira načrt posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana in obsoja množične kršitve človekovih pravic v Siriji in napade na civilno prebivalstvo, ki se, žal, stopnjujejo. Dejal je še, da »obžalujemo blokado v Varnostnem svetu organizacije Združenih narodov, s katero se je ponovno preprečilo, da bi se lahko uporabilo inštrumente, ki jih organizacija ima, zato, da se ta konflikt čim prej zaustavi.«

 

V nadaljevanju je slovenski premier Janez Janša še izpostavil, da so sogovorniki na današnjih pogovorih z generalnim sekretarjem spregovorili tudi o nekaterih drugih aktivnostih, ki jih Slovenija vodi in so v skladu s cilji organizacije Združenih narodov. Ob tem je omenil Evro-mediteransko univerzo, ki deluje v Sloveniji in si prizadeva za promocijo zavezništva, civilizacij, za dialog med Vzhodom in Zahodom v tej regiji. Potrdil pa je še, da bo Slovenija tudi v prihodnje aktivno sodelovala v mirovnih operacijah Združenih narodov.

 

Nenazadnje je slovenski predsednik vlade Janez Janša dejal, da je generalni sekretar začel svoj drugi petletni mandat v Združenih narodih, kar izkazuje zadovoljstvo članic organizacije Združenih narodov z njegovim delom v prvem mandatu. Po mnenju slovenskega premierja je organizacija Združenih narodov v tem času dosegla pomembne premike in uspehe. »Zaradi korakov, ki jih je osebno uvedel gospod Ban Ki-moon je pridobila na ugledu v svetu in predvsem na realni moči, kar se je pokazalo pri nekaterih zelo učinkovitih aktivnostih, ko je šlo bodisi za preprečitev konfliktov v svetu bodisi pri uspešni intervenciji za zaustavitev konfliktov, še posebej tistih, kjer so bile množično kršene človekove pravice,« je še poudaril predsednik slovenske vlade Janez Janša.

 

V okviru nagovora poslankam in poslancem v Državnem zboru pa je generalni sekretar Ban Ki-moon med drugim dejal, da Plečnikovo Tromostovje ne krasi le našega glavnega mesta, ampak v smibolnem smislu tudi našo zgodovino, saj nam je uspelo vzpostaviti tri mostove, in sicer most med jugoslovansko preteklostjo in evropsko sedanjostjo, most med nekdanjimi skupnimi državami, ki se pridružujejo in Evoprsko unijo ter most med Slovenijo in Združenimi narodi, katere članica je in v okviru katere se trudi za mir, varnost, razvoj in človekove pravice. V nagovoru je izpostavil tudi mnogo prizadevanj Slovenije, ki si zaslužijo biti zgled in za katere je Sloveniji hvaležen: sprejemanje beguncev, vojaško pomoč v Kosovu, še posebej pa je poudaril izjemno hvaležnost za ustanovitev Fundacije za razminiranje, in občudovanja vredno dejstvo, da se na očiščenih poljih sedaj lahko sejejo poljščine in igrajo otroci. O "čiščenju" povojnih ostankov je govoril tudi na simbolni ravni, ko je izpostavil pomembnost stalnega prizadevanja za dezaktiviranje vseh vrst napetosti med narodi in državami. Poudaril je še, kako hvaležen je Sloveniji, ker se je fundacija angažirala na čiščenju minskih polj tudi na drugih povojnih območjih izven regije.

 

Generalni sekretar Ban Ki-moon se je Sloveniji zahvalil tudi za nudenje strokovne pomoči državam v regiji, ki jo potrebujejo na poti v Evropsko unijo. Kot pomemben del razvoja v Sloveniji pa je izpostavil trajnostni razvoj, za katerega je dejal, da se ga Slovenija s širnimi gozdovi zelo dobro zaveda. Nenazadnje pa je v svojem nagovoru poudaril tudi besede iz slovenske himne, ki jo lahko razumemo kot poziv vsem prebivalcem sveta, v katerem bo prepir iz sveta pregnan in bo sosed sosedu prijatelj.