NOVICA

20. 7. 2012

Soproga predsednika Vlade RS Urška Bačovnik Janša gostila damski program ob obisku generalnega sekretarja OZN

(foto: Danijel Novaković/STA)

(foto: Danijel Novaković/STA)

(foto: Danijel Novaković/STA)

(foto: Danijel Novaković/STA)

(foto: Danijel Novaković/STA)

(foto: Danijel Novaković/STA)

V okviru damskega programa ob obisku generalnega sekretarja Ban Ki-moona sta soproga predsednika Vlade RS Urška Bačovnik Janša in soproga sekretarja OZN Ban Soon-taek obiskali kobilarno Lipica, spremljali nagovor generalnega sekretarja OZN v Državnem zboru RS in obiskali tabornike v Ribnem pri Bledu.

 

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi, sta se odpravili na obisk v kobilarno Lipica, kjer ju je sprejel direktor Tomi Rumpf. Soproga predsednika Vlade RS Urška Bačovnik Janša in soproga generalnega sekretarja Ban Soon-taek sta si ob jahališču na prostem ogledali nastop visoko izšolanih lipicanskih žrebcev v točki pas de deux, v kateri je bil prava posebnost edini, črni lipicanec v Sloveniji. Po predstavi, sta se popeljali po lipiškem posestvu s starodavno kočijo Landauer, ki je bila izdelana med letoma 1910 in 1918 v Avstro-Ogrski in jo uporabijo le ob posebnih priložnostih.

 

Gostiteljica in gostja sta se nato odpravili v Državni zbor Republike Slovenije, kjer sta spremljali nagovor generalnega sekretarja OZN Ban Ki-moona poslankam in poslancem. Generalni sekretar je v svojem nagovoru uvodoma izpostavil, da se rad vrača v Slovenijo in da čuti posebno navezanost na to okolje. V svojem nagovoru pa je tudi pohvalil Slovenijo, ki ima danes v vsej svoji zgodovini v Državnem zboru največ ženskih predstavnic. Izpostavil je, da  je treba še naprej vlagati v ženske in na področja, ki prinašajo rezultate, kot je na primer dostopnost žensk do pravne in ekonomske varnosti, za kar se v okviru svojega delovanja zavzema tudi njegova soproga Ban Soo-taek.

 

Po nagovoru generalnega sekretarja sta se soprogi odpravili v tabor Ribno pri Bledu, kjer ju je skupaj z druščino tabornikov, sprejel starešina Šaleške zveze tabornikov, regionalne skavtske zveze, gospod Anton De Costa. Gospo Ban Soon-taek so pričakali s šopkom travniških rož in tradicionalno dobrodošlico - s kruhom in soljo. Soprogo predsednika Vlade RS Urško Bačovnik Janša so v taboru že poznali, saj je z njimi kot njihova zdravnica že sodelovala. Gospe Ban Soon-taek so taborniki v znak zahvale podarili skavtski klobuk in rutico ter pripravili kratek pevski program. Urška Bačovnik Janša je ob srečanju pohvalila prizadevanje organizacije, ki ohranja stare skavtske običaje in poudarila, da je poletno letovanje v naravi za otroke zelo uporabna življenjska izkušnja.

 

Ob zaključku damskega programa je soproga generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Soon-taek dejala, da je Slovenija čudovita dežela in da ji je še posebej pri srcu predel ob Blejskem jezeru, ki sta si ga z gostiteljico tudi ogledali. Urška Bačovnik Janša ji je nenazadnje zaželela uspešno nadaljevanje potovanja, ki ga bo v okviru turneje po državah v regiji opravil  generalni sekretar Ban Ki-moon.