NOVICA

26. 7. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša sprejel Evgenijo Timošenko

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes sprejel Evgenijo Timošenko, hčer nekdanje predsednice Ukrajinske vlade Julije Timošenko ter poslanca opozicije v Ukrajinskem parlamentu in pravnega zastopnika Timošenkove Sergeja Vlasenka.

 

Informirala sta ga o sodnih postopkih in političnih pritiskih, ki jih tik pred jesenskimi volitvami proti vodji opozicije Juliji Timošenko izvaja aktualna Ukrajinska oblast. Julija Timošenko je zaradi grobih postopkov resno zbolela in se trenutno nahaja v bolnišnici, kamor so jo iz zapora v Harkovu premestili šele na pritisk mednarodne javnosti in po obisku nemških zdravnikov.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je v pogovoru pridružil pozivom mednarodne skupnosti ter še posebej Evropskega parlamenta in številnih evropskih voditeljev, ki so Ukrajinske oblasti pozvali k spoštovanju človekovih pravic, zagotovitvi osnovnih političnih svoboščin, enakopravnih možnosti sodelovanja opozicije v političnem procesu ter proti zlorabi sodstva za onemogočanje političnih tekmecev.