NOVICA

29. 7. 2012

Ruska kapelica je simbol krepitve strateškega partnerstva med celotno Evropsko unijo in Rusko federacijo

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes, že drugič kot častni pokrovitelj, udeležil spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem. Dogodek je potekal v soorganizaciji Društva Slovenija – Rusija in občine Kranjska gora in tako sta uvodoma navzoče pozdravila župan občine Kranjska gora Jure Žerjav in predsednik Društva Slovenija – Rusija Saša Ivan Geržina.  Govor je kot častni pokrovitelj ob tej priložnosti imel predsednik Vlade RS Janez Janša, navzoče pa je nagovoril tudi namestnik predsednika Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurij Leonidovič Vorobjov.

 

Predsednik Vlade RS je uvodoma izpostavil, da nas Ruska kapelica opominja na krute vojne čase in da so vojaki tedanje carske Rusije to pravoslavno kapelico zgradili kot hram upanja in tolažbe v najtežjih življenjskih izkušnjah. "Spominjam se obiska gospodov Saše Slavinca in dr. Ljuba Širca pred dvajsetimi leti na ministrstvu za obrambo, ki sem ga takrat vodil, ko sta mi predstavila idejo za obuditev energije, ki počiva na tem simbolnem mestu in njeno uporabo za prijateljsko sodelovanje med slovenskim in ruskim narodom,"  je povedal in dodal, da je iz tega nastala prava institucija, ki ustvarja podlago za prijateljstvo in obojestransko korist na številnih področjih.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v nadaljevanju spregovoril o ponosu in tradiciji predstavljanja slovanske kulturne dediščine drugim evropskim državam. "Že sredi 16. stoletja je habsburški diplomat slovenskega rodu Žiga Herberstein v delu z naslovom "Moskovski zapiski" predstavil takratne ruske razmere in zgodovino širši evropski javnosti. Dobrih štiristo petdeset let kasneje je Slovenija kot prva izmed slovanskih držav predsedovala Svetu Evropske unije. To priložnost smo izkoristili tudi za promocijo bogate slovanske kulturne dediščine in si obenem prizadevali za napredek v odnosih med Evropsko unijo in Rusijo," je spomnil predsednik vlade Janez Janša.

 
Predsednik Vlade RS je v nagovoru v nadaljevanju tudi poudaril, da je Rusija ena izmed najpomembnejših gospodarskih partneric, saj medsebojna menjava presega 1,1 milijardo evrov. “Gospodarsko sodelovanje je v znamenju zdravja in energije, kar je dober obet za širitev menjave tudi na druga področja. Veseli smo zlasti ruskih investicij v slovensko gospodarstvo in želimo si jih še več,“ je dejal slovenski premier in dodal, da bodo pravkar sprejeti gospodarski ukrepi prispevali v smeri izboljšanja slovenskega poslovnega okolja.

 
V zaključku nagovora je še poudaril, da Ruska kapelica pod Vršičem dobiva dodaten simbolni pomen, odkar je Slovenija tudi članica Evropske unije, in da ta spomenik ne izpričuje le povezav med slovenskim in ruskim narodom, temveč govori tudi o trdem nauku preteklosti ter kliče po strateškem partnerstvu med celotno Evropsko unijo in Rusko federacijo.