NOVICA

29. 7. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša z Jurijem Leonidovičem Vorobjovom o dobrih odnosih med Slovenijo in Rusko federacijo

(foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes, po spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem,  srečal z namestnikom predsednika Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Jurijem Leonidovičem Vorobjovom. Sogovornika sta v uvodu ocenila, da je letošnje leto za odnose med državama posebnega pomena, saj smo obeležili 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Jurij Leonidovič Vorobjov se je  še posebej zahvalil predsedniku Vlade RS za osebno udeležitev na spominski slovesnosti in dodal, da je njegova udeležba na dogodku visoka čast za Rusko federacijo.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je izrazil zadovoljstvo, da se konkretni skupni projekti na področju gospodarstva, obrambe, kulture, izobraževanja in znanosti ter drugih področjih dobro razvijajo. Ob tem sta se sogovornika strinjala, da je odraz sodelovanja tudi nadgradnja pogodbene osnove za sodelovanje med državama, saj je trenutno v pripravi 12 pogodbenih in 7 nepogodbenih aktov.

 

Predsednik Vlade RS je tudi poudaril, da je Rusija pomembna partnerica Slovenije tako na področju blagovne menjave kot na področju neposrednih investicij, saj je menjava med državama v letu 2011 presegla 1,1 milijarde evrov, tuje neposredne investicije pa 90 milijonov erov. Oba sogovornika sta ocenila, da projekt gradnje Južnega toka predstavlja veliko priložnost in dodano vrednost gospodarskih invesiticij. Ob tem je premier tudi čestital ob zaključku postopka ratifikacije pogodbe o pristopu Ruske federacije v Svetovno trgovinsko organizacijo, v prepričanju, da se bo s tem okrepilo tudi naše sodelovanje.

 

Sogovornika sta potrdila tudi dobro sodelovanje med mnogimi avtonomnimi institucijami, kot je na primer tudi Ustavno sodišče ter se obenem strinjala, da se sodelovanje na področju kulture krepi tudi v okviru Foruma slovanskih kultur. Ob tem je predsednik Vlade RS dodal, da Slovenija razmišlja o odprtju slovenskega kulturno-znanstvenega centra v Moskvi, ki bi veliko prispeval k širitvi vzpostavljenih kulturnih in znanstvenih stikov med državama.

 

Ob zaključku pogovora je predsednik Vlade RS poudaril, da si iz Rusije želimo novih investicij in medsebojnega sodelovanja na različnih področjih, ki je sedaj v znamenju sodelovanja na področju zdravil in energentov ter da si bo Slovenija še naprej prizadevala za ustvarjanje okolja s katerim postaja bolj atraktivna za tuje naložbe kot je bila kadarkoli prej. Oba sta se strinjala, da je priložnosti za tesnejše gospodarsko sodelovanje še dovolj in da v prihodnosti ne bo zmanjkalo dela.