NOVICA

17. 8. 2012

Predsednik vlade Janez Janša čestita Prekmurcem in Prekmurkam ob združitvi z matičnim narodom

(foto: Arhiv KPV)

Spoštovani Prekmurci, drage Prekmurke!

 

Današnji vroč poletni dan se ne razlikuje veliko od ostalih letošnjih poletnih dni. Žgoče sonce brazda izsušeno in utrujeno zemljo in riše skrb na obraze ljudi. A danes so skrbi drugačne, kot so bile pred 93. leti, ko se je na množičnem zborovanju v Beltincih zbralo več kot 20.000 ljudi, ki so podprli priključitev Prekmurja k matici in tako dočakali dan, ko so postali del skupne domovine.

 

Šele pred dobrimi šestimi leti, ko smo ta dan obeležili tudi kot državni praznik, smo temu dogodku simbolno namenili pravo težo in vsaj nekoliko ublažili moralni dolg, ki ga moramo čutiti do Prekmurja. Vse prevečkrat je bilo namreč Prekmurje, tudi zaradi zgodovinskih okoliščin, potisnjeno ob stran.

 

Prekmurci in Prekmurke ste v tisočletni zgodovini ohranili vse tiste elemente, ki zmorejo ljudi povezovati kot narod. Hrepenenje in želja pisati in govoriti v lastnem jeziku. Ustvarjanje bogate kulturne in umetniške zakladnice. Neomajna zvestoba slovenstvu in slovenski ideji. Na ta način ste dokazali, da obstoj in identiteta naroda nista odvisna od mednarodnih razmer, ampak od nacionalne zavesti, ki je stvar posameznega pripadnika naroda. Razvijali in negovali ste jo in kot vzgled vsem drugim dokazali, da je mogoče sobivanje z drugače govorečimi in drugače verujočimi narodnostnimi skupnostmi.


Ta vaša zavest in aktivna podpora sta prišla do izraza tudi v zanosu osamosvajanja države, ko smo skupaj iskali pot in živeli svoje sanje. Ko smo bili prepričani, da se naša domovina lahko kosa s katerim koli krajem na svetu. Da je ravno tako lepa in ravno tako dobra. Ker je naša. In ker s srcem živimo zanjo. In smo se zanjo pripravljeni odrekati in vlagati vse misli in napore v to, da bi nam šlo dobro.

 

Prekmurci to veste. Čeprav ste marsikdaj začutili krivice, ki se vam godijo, predvsem ob zamudah z infrastrukturnimi projekti, zaostanki na gospodarskem področju, zamudah pri prometnih povezavah, … ste vendarle ostali ljudje, ki znate pokazati pravo človeško toplino, ki navkljub udarcem usode, zmorete iskreno besedo in prijazen nasmeh.

 

Evropski projekti ter možnosti v turizmu so tiste, ki bodo poleg zagona gospodarstva ter pridnih in delovnih rok omogočile ponovni razvoj in preprečile, da bi mladi, sposobni in ambiciozni ljudje iskali svoje priložnosti v tujini. Vse moramo narediti za to. Ker jih potrebujemo. Ali kot je zapisal nekdo: »Svet podari vse priložnosti tistemu, ki jih zmore uporabljati.«

 

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, iskreno čestitam vsem Prekmurcem in Prekmurkam ter drugim etničnim skupnostim, ki prebivate na območju Prekmurja!

 

Želim si, da bi še naprej uporabljali vse priložnosti in ohranili vse tisto, zaradi česar je praznovanje današnjega dne razlog več za veselje, pa tudi za pogled v prihodnost in smele projekte za naprej.