NOVICA

10. 9. 2012

Slovenija dobila polno podporo predsednika luksemburške vlade in predsednika evroskupine za izvedbo ukrepov

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Copyright: © 2012 SIP / Luc Deflorenne, vse pravice pridržane)

(Copyright: © 2012 SIP / Luc Deflorenne, vse pravice pridržane)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes mudil na delovnem obisku v Velikem vojvodstvu Luksemburg, kjer se je sestal s svojim gostiteljem, predsednikom Vlade Velikega vojvodstva Luksemburg in predsedujočim evroskupine Jeanom-Claudom Junckerjem.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v izjavi za medije po skupnem sestanku poudaril, da je gospodarska in finančna situacija v Sloveniji in tudi evro-območju resna in da Slovenija ni edina, ki je prisiljena v izvajanje reform in v sprejemanje ukrepov za izhod iz krize. »Slovenija je marsikaj v zadnjih letih zamudila, zato je danes pred pomembnimi koraki, ki jih mora delati v krajšem času. Nadaljevati moramo z zmanjševanjem proračunskega primanjkljaja in vlada je odločena, da te korake naredi s predlogi proračunov za leti 2013 in 2014,« je dejal predsednik vlade Janez Janša.

 

V nadaljevanju je poudaril, da je najpomembnejši kratkoročni ukrep za izhod iz krize in ponoven zagon rasti stabilizacija bančnega sektorja, pri čemer bo vladna koalicija ta in naslednji mesec sprejela vse potrebne ukrepe, da se ta proces začne. »Tretji tak korak pa so strukturne reforme na področju trga dela in pokojninskega sistema. Tudi tukaj je vlada predlagala ukrepe, pogajamo se s socialnimi partnerji, opozicijo in ta dva strukturna ukrepa bosta v skladu z našim načrtom sprejeta in uveljavljena do začetka naslednjega leta,« je dejal slovenski premier.

 

Predsedujoči evro-skupine Jean-Claude Juncker je ob današnjem delovnem obisku izrazil podporo slovenski vladi in poudaril, da gredo reforme, ki jih slovenska vlada predlaga, v pravo smer. Po njegovih besedah so tudi izjemno pomembne tako za Slovenijo kot za celotno območje evra. Juncker je še ocenil, da bo Slovenija dosegla zastavljene cilje.