NOVICA

12. 9. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na delovnem obisku na Irskem

(Foto: Urad predsednika vlade Irske)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes  mudil na delovnem obisku na Irskem, kjer se je srečal s predsednikom Vlade Irske Endo Kennyjem.

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je na današnjih pogovorih seznanil z izkušnjami Irske pri spopadanju s posledicami finančne in gospodarske krize, še posebej v luči zagotavljanja stabilnosti bančnega sistema. Predsednik Vlade RS je irskemu sogovorniku predstavil ukrepe, ki jih slovenska vlada pripravlja za stabilizacijo bančnega sistema ter strukturne reforme, ki jih namerava sprejeti do konca letošnjega leta.  Slovenski premier je spregovoril tudi o ukrepih, ki jih je slovenska vlada že sprejela za stabilizacijo javnih financ.

 

Sogovornika sta se strinjala o odgovornosti držav članic evro-območja ter poudarila, da je vir stabilnosti v območju evra odvisen od vsake države članice posebej in od vseh skupaj. Predsednik Vlade Irske Kenny pa je napore in prizadevanja, ki jih slovenska vlada vlaga v predvidene strukturne reforme, ocenil kot nujne korake v pravo smer. Sogovornika sta se strinjala, da je za državo najbolje, da sama postori vse potrebno za izhod iz krize. Irska izkušnja priča, da je pridobitev pomoči iz tujine povezana s še ostrejšimi in za prebivalce bolj bolečimi ukrepi. 

 

Irska in Slovenija imata enaka stališča glede potrebe po uresničitvi izjave junijskega Vrha držav evro-območja o nujnosti ukrepov v podporo bančnemu sektorju. Premiera obeh vlad sta pozdravila današnjo odločitev nemškega zveznega ustavnega sodišča, ki je zavrnilo zahtevo po zadržanju ratifikacije Pogodbe o ustanovitvi Evropskega mehanizma za stabilnost (EMS).  Skupaj sta podprla čim prejšnjo uveljavitev EMS. Pozdravila sta tudi nedavno odločitev Evropske centralne banke o možnosti neomejenega odkupovanja obveznic držav, ki so zaprosile za pomoč evropskih mehanizmov za stabilnost.

 

Sogovornika sta usklajevala tudi poglede o večletnem finančnem okvirju (VFO), čemur bo posvečen tudi izredni Evropski svet v novembru. Predsednik Vlade Irske je predstavil tudi prioritete irskega predsedovanje Svetu EU v prvi polovici prihodnjega leta, slovenski premier pa je v luči prihajajoče 10. obletnice Solunske deklaracije, ki je državam Zahodnega Balkana ponudila perspektivo članstva v EU, pozdravil namero, da širitev ostane visoko na dnevnem redu.