NOVICA

14. 9. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša za oddajo Pogledi Slovenije o ključnih ukrepih za stabilizacijo razmer v Sloveniji

(Foto: Arhiv KPV)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v intervjuju, posnetem 6.9.2012, za oddajo Pogledi Slovenije z novinarjem Bojanom Travnom govoril o številnih ključnih ukrepih za stabilizacijo razmer v Sloveniji. Intervju v oddaji ni bil v celoti objavljen, zato ga objavljamo na spletni strani Vlade RS in Kabineta predsednika vlade. Pojasnila predsednika vlade namreč niso pomembna samo za strokovno javnost, temveč za vse državljane Republike Slovenije, saj gre za sprejemanje pomembnih ukrepov za prihodnost Slovenije.

 

Predsednik vlade Janez Janša je med drugim ponovno odgovoril na vprašanje, ali bo Slovenija zaprosila za mednarodno denarno pomoč. Če Slovenija ne bo v predvidenem času, do konca leta, sprejela zakonodaje za stabilizacijo bančnega sistema in pokojninske blagajne, povečanje fleksibilnosti in varnosti na trgu dela, racionalizacije upravljanja z državnim premoženjem ter izpeljala nekatere druge nujne ukrepe, potem bomo korak bliže k temu, da bomo odvisni od mednarodne denarne pomoči, je poudaril predsednik vlade. Pri tem je izpostavil, da je koalicija glede potrebnih ukrepov za izhod iz krize relativno trdna, kar je v tem trenutno ključno. V nadaljevanju je spregovoril o odzivu mednarodnih finančnih trgov pa tudi Evropske unije na dogajanja v Sloveniji in dejal: “Bolj jih skrbi to, da recimo vlada in predsednik države ne govorita istega jezika, da predsednik države govori o tem, da je Slovenija še malo zadolžena in da situacija ni tako resna. Kar seveda ni res.”
 
Predsednik vlade Janez Janša je v intervjuju pojasnil tudi možne posledice v primeru, če bi  Slovenija zaprosila za mednarodno denarno pomoč. Izpostavil je, da bi se vrednost našega premoženja bistveno znižala, in to takoj. Država, ki je v mehanizmu mednarodne denarne pomoči, ni privlačna za tuje vlagatelje, hkrati pa tudi denarna pomoč ne pride takoj.

 

“Slovenija bo potrebovala mednarodno denarno pomoč, če ne bo izvedla ukrepov, ki jih je zdaj vlada predlagala in ki jih usklajujemo s socialnimi partnerji in z opozicijo. Tukaj ni nobenih velikih dilem, nobenih velikih skrivnosti za mednarodno strokovno in pa tudi politično javnost,” je še poudaril premier Janša.