NOVICA

26. 9. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na otvoritvi GS OZN in pogovorih s številnimi voditelji

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Po včerajšnjem sprejemu pri predsedniku ZDA Baracku Obami in prvem srečanju z udeleženci letošnjega zasedanja GS OZN se je predsednik Vlade RS Janez Janša danes dopoldan udeležil otvoritve razprave 67. zasedanja GS OZN, katere osrednja tema je mirno reševanje mednarodnih sporov. Uvodne nagovore so imeli generalni sekretar OZN Ban Ki-mun, predsedujoči tokratni skupščini Vuk Jeremić, brazilska predsednica Dilma Rousseff in predsednik ZDA Barack Obama. Vsi so izpostavili pomen vrednot in potrebe po krepitvi ukrepov, za katerimi stoji organizacija ZN in pri tem izpostavili kako pomemben je prispevek vsake države in njenih voditeljev, da soustvarjajo mir in trajnostni razvoj za prihajajoče generacije.

 

Predsednik vlade Janez Janša je danes ob robu zasedanja GS OZN opravil več neformalnih srečanj. V svojih pogovorih z voditelji drugih držav je predstavil pobudo za okrepitev mehanizmov za implementacijo Konvencije za preprečevanje zločina genocida, ki je bila pri sogovornikih dobro sprejeta. Tudi govorniki na današnji otvoritvi zasedanja so poudarjali, da mednarodna skupnost nima na voljo zadostnih mehanizmov za učinkovito preprečevanje mednarodnih konfliktov in množičnih grozodejstevter da je odgovornost vseh držav in mednarodnih organizacij, da v prihodnje to izboljšajo.

 

V pogovoru s predsednikom kuvajtske vlade šejkom Jabrom Mubarakom Al Hamadom Al Sabahom sta pozitivno ocenila razvoj dvostranskega sodelovanja med državama. Izrazila sta interes za okrepitev medsebojnih odnosov, še posebej na gospodarskem področju. Govorila sta tudi o morebitnem vzajemnem odprtju diplomatskih predstavništev, ko bodo to dopuščale finančne in druge zmožnosti obeh držav. Predsednik vlade je kuvajtskega premierja povabil na uradni obisk v Slovenijo, ki ga je z veseljem sprejel.

 

Prav tako se je predsednik vlade Janez Janša neformalno srečal s predsednikom Republike Madagaskar Andryjem Rajoelino. Predsednika vlade je zanimal predvsem položaj in delo slovenskih misijonarjev na tem afriškem otoku. Sogovornik je pokazal dobro poznavanje njihovega dela ter se zahvalil za nesebičen prispevek, ki ga nudijo zlasti revnim in otrokom. Ob tem je izrazil podporo aktivnostim misijonarjev ter poudaril, da ceni njihov trud za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja prebivalstva ter dvig njihove izobrazbene ravni.

 

Ob robu zasedanja GS OZN se je predsednik Vlade RS Janez Janša danes prav tako srečal s predsednikom Vlade Republike Kosovo Hashijem Thaçijem. Ob tej priložnosti je predsednik vlade čestital premierju za nedavno prenehanje nadzorovane neodvisnosti Kosova. Predsednik vlade Janez Janša je izrazil podporo prizadevanjem Kosova za nove korake na evroatlantski poti ter spodbudil k nadaljevanju dialoga med Prištino in Beogradom glede severnega dela Kosova. Sogovornika sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama dobri in da je še veliko neizkoriščenih priložnosti na področju gospodarskega sodelovanja, ki ga bosta državi okrepili s čim prejšnjim podpisom ustreznih sporazumov. 

 

V nadaljevanju se je predsednik vlade Janez Janša srečal še s predsednikom Republike Albanije Bujarjem Nishanijem. To je njuno prvo srečanje, medtem ko so letos Slovenijo obiskali že številni visoki predstavniki republike. Premier Janša je izrazil zadovoljstvo nad reformnimi koraki, ki jih je v zadnjem letu zmogla Albanija. Pozitivno je ocenil zlasti izkazano sposobnost, da pri sprejemanju odločitev, ki so za prihodnost države najpomembnejše, sodeluje tudi tamkajšnja opozicija.

 

Predsednik Nishani se je zahvalil za podporo, ki jo Slovenija namenja Albaniji pri njihovem približevanju EU. Poudaril je, da izjemno cenijo aktivno vlogo, ki jo je imela naša država pri vizumski liberalizaciji v okviru EU. Pozitivno je ocenil tudi pobudo za povečanje učinkovitosti mednarodne Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.
 
Zvečer se je predsednik vlade Janez Janša udeležil sprejema pri avstralski predsednici vlade Julie Gillard na temo spodbujanja razvojnih ciljev tisočletja ter sprejema predsednika japonske vlade Yoshihika Node, kjer so bile razprave posvečene obravnavi tematike človekove varnosti – od skupnega razumevanja do skupnega ukrepanja.