NOVICA

27. 9. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša ob zasedanju GS OZN o gospodarskih priložnostih za Slovenijo in pobudi za preprečevanje genocida

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je udeležbo na 67. zasedanju GS OZN začel z delovnim zajtrkom na nigerijskem investicijskem vrhu. V današnji izjavi za medije je poudaril, da je Nigerija država z največ prebivalci v Afriki in država z mnogimi naravnimi viri ter ena od velikih neizkoriščenih priložnosti za Slovenijo. Predsednik vlade je s predsednikom Nigerije Goodluckom Jonathanom govoril tudi o možnosti za odprtje gospodarskih predstavništev, ki bi lahko pomagala izkoristiti te priložnosti.

 

V nadaljevanju programa se je predsednik vlade srečal s posebnim predstavnikom generalnega sekretarja ZN za preprečevanje genocida Adamom Diengom. Osrednja tema pogovorov je bila slovenska pobuda za nadgradnjo Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki jo je sogovornik pozdravil. “Povabili smo ga v Slovenijo, kjer bo konec oktobra konferenca na to temo, pri čemer računamo na udeležbo predstavnikov OZN," je še povedal predsednik vlade.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je danes med drugim sestal tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. "Praktično vsi predstavniki držav in vlad so s pobudo seznanjeni in na vsakem srečanju ji je bila izražena naklonjenost," je dejal in poudaril, da mu je veliko voditeljev povedalo, da je pobuda dobrodošla, ker ima široko podporo v civilni družbi. Ob tem je dodal, da je vse širša podpora pobudi tudi dobra podlaga za slovensko kandidaturo za Svet za človekove pravice od leta 2016 do leta 2018.

 

V popoldanskem delu programa je predsednik vlade spregovoril z novinarji medijske hiše New York Times. Osrednja tema pogovorov je bila finančna situacija v Sloveniji in predstavitev prizadevanj Vlade RS za stabilizacijo razmer do konca tega leta.

 

Ob koncu dneva se je predsednik vlade udeležil sprejema ob odprtju novih prostorov evropske delegacije pri OZN, ki so ga priredili predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso in visoka predstavnica EU za zunanje zadeve Catherine Ashton.