NOVICA

28. 9. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša pri generalnem sekretarju Ban Ki-moonu končal obisk v New Yorku

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je danes končal obisk v New Yorku, kjer se je udeležil 67. zasedanja Generalne skupščine OZN ter opravil številne pogovore z visokimi predstavniki držav članic, ki so se nanašali na odprta dvostranska vprašanja in priložnosti za gospodarski razvoj. Predsednik vlade se je v času obiska srečal tudi s slovensko skupnostjo v New Yorku, katere duhovni vodja je fračiškanski pater Krizolog Cimerman.

 

Tudi zadnji dan obiska v New Yorku je predsednik Vlade RS Janez Janša preživel ob predstavljanju slovenske pobude za okrepitev konvencije za preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev. Danes zjutraj se je ob robu dogajanja udeležil ministrskega srečanja z naslovom Poglabljanje naše zaveze pri preprečevanju množičnih grozodejstev. Za konec obiska pa se je srečal še z generalnim sekretarjem OZN Ban Ki-moonom.

 

Predsednik vlade je generalnega sekretarja na kratko seznanil s pobudo za nadgraditev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, ki jo je predstavil v včerajšnjem govoru na zasedanju Generalne skupščine OZN, tokrat predvsem z vidika prihodnjih prizadevanj Slovenije na tem področju. Generalni sekretar Ban Ki-moon se je predsedniku vlade Janezu Janši zahvalil za to pobudo in mu izrazil vso podporo tudi pri njenem nadaljnjem uresničevanju. Spregovorila sta tudi o drugih srečanjih, ki jih je predsednik vlade opravil v tem tednu, in obravnavala tudi razmere v regiji, ki jo je generalni sekretar pred kratkim obiskal.

 

V izjavi za medije po končanem obisku je predsednik vlade povzel vtise in povedal, da podpora pobudi za okrepitev mehanizmov konvencije za preprečevanje genocida uspešno napreduje in da so bili pogovori v tem tednu koristni tudi za nove priložnosti za gospodarsko sodelovanje Slovenije. Ob tem je dodatno pojasnjeval tudi vsebino pogovorov s tujimi mediji in njihovimi dvomi o morebitni potrebi Slovenije po mednarodni pomoči. Predsednik vlade je ponovil, da Slovenija ne potrebuje mednarodne pomoči, če bo uveljavila ukrepe za varčevanje in ukrepe za izboljšanje gospodarskega okolja.