NOVICA

1. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša za svojo osamosvojitveno vlogo prejel nagrado za inovativnost v diplomaciji

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik vlade Janez Janša je bil na Vrhu o inovacijah in podjetništvu (World Summit on Innovation and Entrepreneurship), ki je potekal v Bostonu v ZDA od 26. do 28. septembra 2012, nagrajen za inovativnost v diplomaciji. Nagrado je prejel zaradi svoje vloge in novega diplomatskega prijema pri osamosvajanju Slovenije in vzpostavitvi demokracije na slovenskih tleh.
 
V času, ko se je slovenski predsednik vlade udeležil 67. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku in govoril o pobudi za okrepitev Konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida, je v Bostonu v njegovem imenu prevzel nagrado veleposlanik Republike Slovenije v ZDA Roman Kirn.
 
Vrh o inovacijah in podjetništvu (www.thewsie.org/prologue.html) je bil ustanovljen leta 2006 s podporo Organizacije združenih narodov, Mednarodne gospodarske zbornice (ICC) in Afriške unije ter v partnerstvu z nekaterimi najvidnejšimi mednarodnimi podjetji. Njegov namen je povezovanje in oblikovanje strateških partnerstev med najinovativnejšimi organizacijami in posamezniki na svetu, ki dejavno prispevajo h globalnemu družbenemu in gospodarskemu razvoju.
 
Od leta 2008 na tem vrhu vsako leto podelijo nagrade izjemnim posameznikom in organizacijam, ki so s svojim delom pozitivno zaznamovali različna področja, kakršna so umetnost, okolje, gospodarstvo, tehnologija, znanost, izobraževanje in tudi politika. Nagrada je priznanje nagrajencu za njegov edinstveni prispevek k dvigu blaginje in napredku družbenega okolja, v katerem deluje, in širše.
 
V preteklosti so nagrado prejeli ustanovitelj Microsofta Bill Gates, znanstvenik Stephen Hawking, finska predsednica Tarja Halonen, borec za mir in ruandski predsednik Paul Kagame ter še nekateri drugi. Letos jo je za inovativnost iz diplomacije dobil predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, in sicer za svojo vlogo pri osamosvajanju Slovenije ter prispevek k vzpostavitvi demokracije na slovenskih tleh.