NOVICA

1. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša sprejel zvezno ministrico za zdravje Avstralije Tanyo Plibersek

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes sestal z zvezno ministrico za zdravje Avstralije Tanyo Plibersek. Ministrica slovenskega rodu je v Sloveniji na dvodnevnem obisku. To je najvišji avstralski obisk doslej, s katerim se zaznamuje tudi dvajseta obletnica vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama.

 

V pogovorih sta predsednik vlade Janša in avstralska ministrica Pliberskova poudarila tradicionalno dobre prijateljske odnose med državama, ki odpirajo vrata za tesnejše gospodarsko sodelovanje. Izmenjala sta poglede na gospodarsko in finančno krizo, ki pesti Evropo, ter avstralsko reformo zadnjega desetletja, ki je pripomogla k dobremu stanju avstralskega gospodarstva danes. Predsednik vlade je seznanil gostjo s prizadevanjem za sanacijo bančnega sistema, uvedbo potrebnih reform in oživitev slovenskega gospodarstva ter izboljšanje poslovnega okolja za tuje vlagatelje. Ministrica Plibersek je predstavila vlogo države v avstralskem zdravstvu in šolstvu.

 

Ob koncu pogovora je predsednik vlade sogovornici izrazil priznanje za njeno dosedanjo politično pot, ki tudi v Sloveniji ni ostala neopažena, in ji zaželel uspeh tudi v prihodnje.