NOVICA

3. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je srečal s predsednikom upravnega odbora japonske korporacije Hitachi Takashijem Kawamuro

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Mariboru srečal s predsednikom upravnega odbora japonske korporacije Hitachi Takashijem Kawamuro, ki se na obisku v Sloveniji mudi tudi v funkciji predsedujočega fundaciji EU-Japan Fest.

 

Premier Janša se je z japonskim gostom Kawamuro pogovarjal predvsem o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja, saj namerava Hitachi, ki je četrta največja korporacija na Japonskem, v prihodnjih letih še okrepiti svoj položaj v Evropi.

 

Predsednik vlade je ob tem pozdravil krepitev bilateralnega sodelovanja z Japonsko, tako na področju kulture, turizma, kot tudi na področju obnove in modernizacije infrastrukture, predvsem železniške in energetske. Ob tem je bila omenjena tudi možnost angažiranja japonske korporacije pri teh projektih. Japonski sogovornik in predsednik vlade sta se strinjala tudi glede pomena čimprejšnje sklenitve sporazuma za gospodarsko sodelovanje med EU in Japonsko.

 

Predsednik vlade je sodelovanje na področju kulture pozdravil kot pozitiven primer, saj ustvarja sinergije za sodelovanje tudi na drugih področjih. To se kaže tudi na projektu Maribora kot Evropske prestolnice kulture, ki je uspelo povezati kulturno in gospodarsko sfero. Predsednik vlade Janez Janša se je nato v Mariboru skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša udeležil še Mednarodnega koncerta mladih iz Evrope in Japonske.