NOVICA

4. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša sprejel državnega sekretarja na Ministrstvu za finance Vlade Kraljevine Švedske Hansa Lindberga

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes skupaj z ministrom za finance Janezom Šušteršičem sestal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za finance Vlade Kraljevine Švedske Hansom Lindbergom, ki je v Sloveniji na delovnem obisku, namenjenem predvsem predstavitvi švedskih izkušenj pri izvajanju strukturnih reform.


Švedska je namreč v zadnjih dvajsetih letih sprejela številne reforme, ki so pripomogle k lažjemu premagovanju trenutne krize. Razen leta 2009 je imela Švedska v preteklih letih visoko stopnjo gospodarske rasti, nizko stopnjo brezposelnosti in javnofinančni presežek.


Predsednik vlade Janez Janša je državnemu sekretarju Lindbergu predstavil velikopotezen načrt slovenskih reform in ukrepov, katerih cilj je, da se sprejmejo do konca leta. Paket vključuje pokojninsko reformo in prenovo trga dela ter vrsto ukrepov za stabilizacijo javnih financ, stabilizacijo bančnega sistema in spremembo korporativnega upravljanja. Sogovorniki so se strinjali, da je potrebno nadaljnje sprejemanje reformtako na Švedskem kot v Sloveniji, ki je sicer šele na začetku tega procesa.