NOVICA

4. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša z Mariem Draghijem: »Slovenija se lahko sama reši iz nevarnih voda.«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes srečal s predsednikom Evropske centralne bankeMariem Draghijem, ki je na rednem zasedanju Sveta ECB v Sloveniji. Spregovorila sta predvsem o razmerah v evrskem območju in ukrepih, ki jih tudi Slovenija sprejema za stabilizacijo razmer.

 

Predsednik ECB Mario Draghi je poudaril, da so pri reševanju krize v evrskem območju nacionalni ukrepi ključni in da je delovanje Evropske centralne banke lahko zgolj podpora, ki bo omogočila hitrejše rezultate. Ob tem je poudaril, da sta za Slovenijo ključni ravno javnofinančna konsolidacija in privatizacija bank, ne smejo pa se pozabiti tudi strukturne reforme trga dela in pokojninskega sistema.

 

Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da je mnenje ECB podobno temu, kar je ta teden povedala tudi misija Mednarodnega denarnega sklada, ki je končala redni jesenski obisk v Sloveniji. "Slovenija ima vse možnosti za to, da pride sama iz teh nevarnih voda, vendar mora dejansko storiti vseh pet ukrepov," je povedal predsednik vlade. Med njimi je naštel uravnavanje javnih financ ter znižanje proračunskega primanjkljaja in poudaril, da je korak k temu Vlada RS danes naredila s sprejetjem proračunov za leti 2013 in 2014. V izjavi za medije je predsednik vlade omenil tudi stabilizacijo bančnega sistema in potrebo po sprejemanju zakonodaje za resen začetek prestrukturiranja državnega dela ekonomije ter nadaljnje pregledne privatizacije.