NOVICA

5. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša v Bratislavi o nujnosti in učinkoviti rabi sredstev iz skladov kohezijske politike

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je na povabilo slovaškega predsednika vlade Roberta Fica udeležil srečanja skupine Prijateljev kohezije na najvišji ravni. Predsednik vlade je ob tej priložnosti opozoril na potrebo po ohranjanju zadostne višine kohezijskih sredstev tudi v tistih državah, ki so se že občutno približale povprečju razvitosti v Evropski uniji. Po srečanju je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije povedal, da je Slovenija država, ki ta sredstva nujno potrebuje, ter da so ključnega pomena za ponovno gospodarsko rast in ustvarjanje delovnih mest.

 

“Naš cilj je, da za naši obe kohezijski regiji, tako zahodno kot za vzhodno, pridobimo čim več teh sredstev ter da ta sredstva čim bolj učinkovito porabimo,” je poudaril predsednik vlade. Dodal je, da se je na srečanju zbrala večina predsednikov vlad in drugih predstavnikov držav, ki so odločujoči del Evropskega sveta, saj je bila glavna tema večletni finančni okvir EU 2014–2020. “Zbrale so se države, ki se zavzemajo za to, da se ohrani predlog Evropske komisije za sredstva kohezijskih skladov, ki ne bodo zmanjšana, kot predlagajo nekatere druge države,“ je povedal in izrazil skupno strinjanje, da se je treba pogovarjati, kako bolje uporabiti ta sredstva, kar je v tem trenutku zahteva neto plačnic v evropski proračun. Sklep, ki ga je sprejel Evropski svet junija in po katerem so sredstva iz kohezijskih skladov Evropske unije pomemben povzročitelj rasti v teh kriznih časih, je dobil nadaljevanje v deklaraciji, ki je bila sprejeta na današnjem srečanju. Ob koncu je predsednik vlade Janez Janša še poudaril, da Slovenija računa, da bodo ta sredstva ne samo v naslednjih dveh letih, ampak tudi pozneje, vsaj tja do sredine desetletja, ena ključnih naložbenih sredstev v državi.

 

Srečanja so se poleg gostitelja udeležili še predsedniki vlad Bolgarije, Romunije, Češke, Poljske, Latvije, Estonije, Madžarske, Portugalske in Hrvaške, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ter evropski komisar za finančno načrtovanje in proračun Janusz Lewandowski.