NOVICA

12. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša in predsednik Vlade Japonske Jošihiko Noda ob 20. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko

(Foto: Daniel Novaković/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in predsednik Vlade Japonske Jošihiko Noda sta si ob dvajseti obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Japonsko izmenjala diplomatski pismi s čestitkami ob tem pomembnem jubileju. Predsednik vlade Janez Janša se je v pismu japonskemu predsedniku vlade zahvalil za prijateljstvo in zaupanje, ki se je v dveh desetletjih stkalo med državama in ljudmi. Poudaril je, da je obletnica priložnost, da na podlagi dosedanjega dobrega sodelovanja in prijateljstva med državama prepoznamo še nova področja za nadgradnjo odnosov. Predsednik vlade Janez Janša je v pismu izrazil optimizem, saj se poglabljajo tudi druge višje oblike gospodarskega in tehnološkega sodelovanja, poudaril pa je tudi vso podporo slovenske vlade čimprejšnji uveljavitvi sporazuma o prosti trgovini med EU in Japonsko, ki bo tudi Sloveniji olajšal poti za povečevanje trgovine z Japonsko. Podobno je v svojem pismu slovenskemu predsedniku Janezu Janši zapisal tudi japonski predsednik vlade Noda, ki je izrazil zadovoljstvo ob krepitvi prijateljstva med državama in ob poglabljanju sodelovanja na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem in tehnološkem področju. 

Od leta 1992 do danes so bile med Slovenijo in Japonsko vzpostavljene mnoge nove oblike sodelovanja, med katerimi pomeni v zadnjih letih najintenzivnejše stike predvsem popotresna humanitarna pomoč Slovenije Japonski. V tem letu pa lahko opozorimo na dva dogodka, in sicer na nedavno srečanje predsednika vlade Janeza Janša s predsednikom upravnega odbora japonske korporacije Hitachi Takašijem Kavamuro ter meseca septembra izpeljani seminar v organizaciji Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) ter veleposlaništva Japonske v Sloveniji in podružnice Japonske organizacije za pospeševanje zunanje trgovine (JETRO) v Düsseldorfu. Oba dogodka, tako srečanje s predsednikom upravnega odbora Hitachija, ki je četrta največja korporacija na Japonskem in želi še okrepiti sodelovanje s Slovenijo, kakor tudi omenjeni seminar, ki se ga je udeležilo štirideset predstavnikov vplivnih japonskih podjetij s sedežem v Düsseldorfu, pričata o številnih novih priložnostih za poglabljanje »zrelosti«, ki sta jo državi v dvajsetletni zgodovini odnosov že dosegli. V kratkem pa se pričakuje tudi podpis dogovora o sodelovanju med agencijama za tehnološki razvoj, ki bo odprl še dodatne možnosti za večjo gospodarsko internacionalizacijo in za višje oblike sodelovanja pri razvoju sodobnih tehnologij.