NOVICA

12. 10. 2012

Nobelova nagrada za mir EU je pomembno sporočilo vsem Evropejkam in Evropejcem

(Foto: Arhiv KPV)

Predsednik Vlade Republike Slovenije je danes z zadovoljstvom sprejel novico o Nobelovi nagradi za mir, ki jo bo letos prejela Evropska unija. Ob tem je poudaril, da gre za pomembno sporočilo za vse Evropejke in Evropejce, ter spomnil, da je mir vse prevečkrat vrednota, ki jo jemljemo kot samoumevno, in da se pozablja, da je bil to eden temeljnih vzrokov za nastanek Unije.


Predsednik vlade je poudaril, da takšno mirno stanje državam članicam omogoča, da lahko skrbijo predvsem za gospodarski razvoj in povečevanje blaginje svojih državljank in državljanov. To je opisal kot plod dolgoletnega prizadevanja in ozaveščenosti članic o tem, da je mirno reševanje sporov ter preprečevanje nasilja in množičnih grozodejstev edina prava pot k trajnostnemu razvoju.

 

Predsednik vlade Janez Janša verjame, da je Evropa vzor in pomemben sogovornik pri zagotavljanju svetovnega miru, zato je tudi v imenu Slovenije prevzel predsedovanje pobudi za učinkovitejše izvajanje Konvencije za preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev, ki jo je predstavil na nedavnem zasedanju Združenih narodov v New Yorku. Ne nazadnje je spomnil, da nas danes ne ogrožajo nasilje in nemiri, temveč da se spoprijemamo z drugačno, gospodarsko krizo. »Evropa je tudi tokrat sposobna uresničiti prave rešitve, ki bodo Evropsko unijo in svet popeljale na pot trajnostnega razvoja,« je končal predsednik vlade.