NOVICA

18. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša na zasedanju evropskega vrha v Bruslju

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je udeležil prvega dne zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, na katerem se je tudi tokrat zbral evropski politični vrh. Osrednja tema tokratnega srečanja je predvsem usklajevanje stališč ter definiranje delovanja okrepljenega ekonomskega in finančnega okvira v Evropski uniji.

 

Kot je v izjavi za medije poudaril predsednik vlade, imajo številne države v evrskem območju težave in so zaradi tega potrebne hitre odločitve, zato se bo na tokratnem Svetu odločalo predvsem o usmeritvah za konkretne odločitve na decembrskem zasedanju. Na temo ideje o evrskem proračunu pa je predsednik povedal, da ima Unija že svoj proračun in ne potrebuje novega. Ob tem je dodal, da ima EU eno skupno valuto in en proračun ter da institucij nima smisla podvajati. Na srečanju bo pomembna tema pogovorov tudi že sprejeti Pakt za rast in delovna mesta, ki je podlaga za nadaljnjo krepitev konkurenčnosti Evropske unije.

 

Na zasedanje je predsednik vlade danes prispel s kongresa Evropske ljudske stranke (EPP) v Bukarešti, na katerem je politični vrh največje družine strank v Evropskem parlamentu danes sprejel Resolucijo o odgovornosti za zaščito in preprečevanje genocida, ki je nastala na pobudo predsednika Vlade RS Janeza Janše in je nov korak k uresničevanju pobude za nadgradnjo Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.