NOVICA

23. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša začel dvodnevni obisk v Zasavju in Posavju: »Kljub vsem bremenom vlade regij ne bomo zanemarjali«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes v okviru rednih obiskov Vlade RS v slovenskih regijah začel vladni obisk v zasavski in posavski regije. V popoldanskih urah je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovanom Žerjavom obiskal podjetje Kovis, d. o. o., v Brežicah, ki se uvršča med uspešnejša podjetja v posavski regiji in je specializirano za proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov kovinske industrije na področju železniškega programa, prisotno pa je na vseh večjih svetovnih trgih. Predsednik vlade je na pogovorih z vodstvom podjetja, ki ima ne glede na uspešne poslovne rezultate nekatere sistemske omejitve, povedal, da je vlada julija sprejela spremembe zakonodaje na področju pridobivanja gradbenih dovoljenj, ki poenostavljajo in izboljšujejo postopek njihovega pridobivanja pri gradnji objektov. Vlada ima v okviru tretjega paketa ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti v načrtu tudi številne spremembe, ki bodo podjetjem omogočale olajšave tako pri prostorskih kakor tudi okoljskih postopkih ter na področju pridobivanja zemljišč za gradnjo in zemljiške politike.

 

Predsednik Vlade RS je imel ob današnjem obisku tudi pogovor za lokalno televizijo Vaš kanal v Novem mestu, v katerem je na vprašanje novinarke o reformah, ki naj bi prizadele veliko ljudi, povedal, da so vse reforme te vlade narejene prav z nasprotnim namenom: »Vse prilagoditve bodo takšne, da bodo ljudi prizadele bistveno manj, kot pa bi se to zgodilo, če predlaganih vladnih ukrepov ne bomo mogli uresničiti.« V nadaljevanju intervjuja je predsednik vlade Janez Janša pojasnjeval še stališča vlade do 2. bloka Nuklearne elektrarne Krško, Hidroelektrarne Krško in tretje razvojne osi. Povedal je, da se vlada, čeprav je izjemno obremenjena zaradi reševanja trenutnih razmer, trudi ohranjati enako mero skrbnosti tudi glede vprašanj regionalne narave in zato tudi še vedno prihaja v vse slovenske regije. »Žal pa moramo pri marsičem, kar bi že lahko bilo narejeno, nadoknaditi zamujeno in začeti tam, kjer so se stvari ustavile,« je še povedal predsednik vlade.

 

Glavni del vladnega obiska regije bo potekal jutri, ko se bo na dopoldanskem delovnem posvetu kot običajno sestala ministrska ekipa. Na posvetu bodo ministrica in ministri analizirali razvojne izzive in priložnosti regije. V nadaljevanju dneva se bo predsednik vlade udeležil odprtja nove rastlinske čistilne naprave na Lisci nad Sevnico, nato pa še srečanja z župani, gospodarstveniki, poslanci in svetniki iz Zasavja. Ministri Vlade RS imajo v programih predvidena različna srečanja s predstavniki podjetij, upravnih enot, občin, obrti, sodnih, šolskih in drugih regionalnih in lokalnih ustanov.