NOVICA

25. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Ponosno proslavimo dan, ko je Slovenija svobodno zadihala«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob današnji 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije gostil sprejem in nagovoril povabljene, ki so z njim utirali pot samostojni Sloveniji in postavili temelje za razvoj suverenega slovenskega naroda. V nagovoru je izpostavil, da je Slovenija takrat bila sposobna stopiti skupaj in da verjame, da bo znala to storiti tudi danes, ko je naša suverenost ogrožena ekonomsko in finančno. V zaključku je poudaril, da si dnevi, ki se jih spominjamo ob tokratni obletnici zaslužijo spomin in da moramo ponosno proslaviti dan, ko je Slovenija svobodno zadihala.

 

V začetku nagovora se je predsednik vlade spomnil, kako so v tem času pred 21 leti, z velikim veseljem spremljali kolone enot JA, ki so se pomikale proti koprskem pristanišču in od tam za vedno odhajale iz Slovenije. »Zaključil se je proces, ki se je začel že leta prej in je svoj višek dosegel v času vojne za samostojno Slovenijo,« je opisal. V nadaljevanju pa izpostavil, da se je takrat v praksi odločalo o tem ali bomo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji za večno ali pa nam bodo to preprečili. »Tukaj ste tisti, ki ste odigrali ključno vlogo,« je posebej pozdravil povabljene, ter povedal, da so bili pomembni dnevi po Brionski deklaraciji, ko je Slovenija stopila skupaj in s spretnimi pogajalskimi prijemi nadoknadila tisto, kar so ji nekateri v zadnjem koraku želeli vzeti. Predsednik vlade si je zapomnil, kako je v tem času osamosvajanja bilo v Sloveniji vsak dan več energije in veselja, ampak žal v soseščini tudi vse več spopadov

 

»To je bil čas, ko smo se zavedali, da imamo v tej preizkušnji lastno državo, ki se je postavila na svoje noge, ki se je sposobna braniti pred močnejšim nasprotnikom,« je predsednik vlade opisal takratne razmere in poudaril, da je s tem država stopila na novo pot za mednarodno priznanje. »To so bili dnevi vrhunca slovenskega naroda in mislim, da se moramo spomniti na te čase in jih dostojno proslaviti,« je pozval.

 

»Ko so iz Beograda načrtovali pohod na Slovenijo, so se norčevali iz nas češ da bo problem v Sloveniji, ko bodo šli v akcijo to, da bodo ceste polne beguncev, ki bežijo v Avstrijo in Italijo,« se je spominjal ter povedal, kako so namesto tega ljudje tudi goloroki postavljali pred tanke in kako sta slovenska obramba in policija odigrali zgodovinsko vlogo.

 

Nenazadnje je predsednik vlade Janez Janša primerjal zgodovino z današnjimi časi, ter poudaril, da če smo se takrat borili za lastno suverenost, se po 21 letih ponovno srečujemo z njeno ogroženostjo. »Ogroža jo gospodarske in finančne kriza in preveliko zadolževanja v zadnjih letih. Narod, ki ni sposoben odplačevati svojih dolgov tujim upnikom, ni popolnoma suveren,« je povedal in poudaril, da smo na tej točki danes ogroženi. »Suverenost je tisto za kar smo se Slovenci enotno postavili v bran pred 21 leti in čas je, da ponovno stopimo skupaj. Mislim, da smo to sposobni in da se bo to zgodilo,« so besede s katerim je zaključi in dodal, da lahko ponovno dokažemo, da uspešna borba za samostojnost ni bila slučaj, ampak da smo dosegli trajno stanje, ki ga lahko vzdržujemo, ter kot država zagotavljamo prebivalcem večjo blaginjo in večjo varnost.