NOVICA

14. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša in srbski premier Ivica Dačić za krepitev sodelovanja na gospodarskem in političnem področju

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Nebojša Tejić/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

Na povabilo predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše je danes začel dvodnevni uradni obisk v Sloveniji predsednik Vlade Republike Srbije in minister za notranje zadeve Ivica Dačić. Prvi obisk predsednika srbske vlade in ministra za notranje zadeve Dačića v Sloveniji je priložnost za nadaljnjo krepitev že doslej zelo razvejenega sodelovanja med državama na različnih področjih, v ospredju pogovorov pa je bilo predvsem vprašanje gospodarskega sodelovanja. Kot je poudaril premier Janša, sta se s sogovornikom strinjala, da je »steber sodelovanja med državama gospodarska in storitvena menjava«, ki je dobra kljub zdajšnjim kriznim razmeram. 


Velika možnost za krepitev sodelovanja se skriva v skupnem nastopu slovenskih in srbskih gospodarskih subjektov na tretjih trgih, kot je na primer Ruska federacija. Pri tem ne gre zgolj za sodelovanje pri energetskih, ampak tudi pri velikih infrastrukturnih projektih. »Vladi obeh držav bosta storili vse, da se bo to okolje za čim bolj uspešen nastop gospodarstev obeh držav na tujih trgih v prihodnosti še izboljšalo,« je poudaril premier Janša. S tem namenom sta se premiera Janša in Dačić dogovorila za organiziranje skupnega sestanka obeh vlad v prihodnjem letu. 

 

Glede širitvenega procesa Evropske unije je premier Janša poudaril, da je »polnopravno članstvo Srbije in drugih držav Zahodnega Balkana edina formalna strategija oziroma perspektiva, ki jo ima EU do tega dela kontinenta«. Slovenija se bo tudi v prihodnje zavzemala, da ta proces steče čim hitreje, saj je ta pospešitev v interesu celotne Evropske unije, hkrati pa je eden ključnih dejavnikov za stabilizacijo celotne regije.

 

Predsednik Vlade Republike Srbije in minister za notranje zadeve Ivica Dačić ter minister za notranje zadeve Republike Slovenije dr. Vinko Gorenak sta med današnjim obiskom podpisala Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije o policijskem sodelovanju, s čimer se pogodbena osnova sodelovanja med državama dodatno krepi in zaokroža. Kot je še poudaril predsednik slovenske Vlade Janez Janša, so pogovori obeh delegacij »utrdili prepričanje, da gre za zelo dobro sodelovanje med dvema prijateljskima državama in da lahko na temelju tega sodelovanje v prihodnje nadgradimo z novimi koraki, ki bodo služili povečanju blaginje prebivalstva v obeh državah«. 

 

Na pomen krepitve in razvoja gospodarskega sodelovanja med državama je opozoril tudi srbski premier Dačić in se hkrati zahvalil za politično podporo, ki jo Srbiji v njenem prizadevanju za članstvo v Evropski uniji daje Slovenija. »Med Slovenijo in Srbijo ni odprtih političnih vprašanj,« je poudaril premier Dačić in izrazil pripravljenost za konkretno reševanje vseh morebitnih težav, ki izhajajo iz vprašanja nasledstva ali pa se z njimi spopadajo posamezni go