NOVICA

16. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša ob dnevu slovenske hrane: »Po jutru se dan pozna«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

V sodobni družbi, ki jo zaznamuje naglica, si skoraj ne znamo več vzeti časa zase. Z nostalgijo se spominjamo dogodkov in običajev, o katerih so nam pripovedovali naši starši in ki so zaznamovali naše otroštvo. Včasih so bili najdragocenejši trenutki, ki jih je družina preživela skupaj. Ena takih priložnosti je bil zagotovo tradicionalni slovenski zajtrk, ko je zadišalo iz krušne peči in so nas na mizi čakali pravkar utrgana jabolka, orehi, domači med.
 
Če se danes teh časov spominjamo z nostalgijo, je prav, da se iz njih tudi kaj naučimo. Hrana postaja čedalje pomembnejša dobrina, še zlasti zato, ker varovanju zdravja in okolja namenjamo vse več pozornosti. Temu je sledila Vlada Republike Slovenije in je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije razglasila 16. november za dan slovenske hrane. Na ta dan bodo živila, pridelana v lokalnem okolju, obogatila mize otrok v vrtcih in šolah, letos pa tudi prvič razveselila otroke na Pediatrični kliniki v Ljubljani.
 
S tem projektom želimo poudariti pomen zdravega prehranjevanja in kakovosti življenja ter dodatno ozavestiti lokalno okolje, pa tudi celotno slovensko javnost o pomenu samooskrbe. Slovenija z domačo pridelavo, žal, ne zadovoljuje potreb po kmetijsko-živilskih proizvodih, zato je še toliko pomembnejše zagotavljanje hrane iz lokalnega okolja.
 
Cilj vlade je trajnostna raba površin, namenjenih pridelavi hrane, in ustvarjanje razmer za nova delovna mesta na podeželju. S kakovostno, lokalno pridelano hrano želimo izboljšali prehransko varnost prebivalstva. Slovenski pridelovalci hrane svoje delo opravljajo z ljubeznijo do zemlje in zavestjo, da bodo končni uporabniki prejeli kakovostno in svežo hrano, hrano, ki ohranja človekovo zdravje in vitalnost.
 
Star pregovor pravi, da se po jutru dan pozna. Začnimo torej dan z dobrim tradicionalnim slovenskim zajtrkom!