NOVICA

23. 11. 2012

Predsednik vlade Janez Janša pred nadaljevanjem zasedanja Evropskega sveta: "Manjši koraki v pravo smer, a stališča še nič bližja"

(Foto: consilium.europa.eu)

V Bruslju se je danes nadaljuje zasedanje Evropskega sveta, na katerem voditelji držav članic Evropske unije poskušajo doseči dogovor o večletnem finančnem okviru za obdobje 2014–2020.
 
Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na današnje nadaljevanje zasedanja ocenil, da možnosti za dosego dokončnega dogovora "danes ni nič več, kot jih je bilo včeraj", saj so razlike še vedno velike.
 
Predsednik vlade povečanje sredstev za kohezijo in predloge na področju razvoja podeželja ocenjuje kot "korak v pravo smer". Vmesni predlog, o katerem poteka razprava, vsebuje manjše premike, ki so za Slovenijo ugodni. Kljub temu ostaja odprto vprašanje, ali bo ta predlog obveljal, saj so stališča med državami zagovornicami zmanjšanja proračuna in tistimi, ki se zavzemajo za povečanje kohezijskih sredstev, še vedno precej narazen.
 
Po besedah predsednika vlade je sicer ena od možnosti tudi delni dogovor, pri katerem bi se doseglo soglasje glede posameznih politik, v naslednjih tednih ali mesecih pa bi se posvetili drugim odprtim vprašanjem. "Možnost delnega dogovora je boljša kot slab dogovor v celoti," je še poudaril predsednik vlade.