NOVICA

26. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: “Gospodarski razvoj je edina osnova za povečanje blaginje”

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Na povabilo predsednika Vlade RS Janeza Janše je danes na prvem uradnem obisku v Republiki Sloveniji predsednik Vlade Republike Madžarske Viktor Orbán. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med sosednjima državama prijateljski in da obe državi družijo tudi partnerstvo v EU in NATO ter želja po boljšem regionalnem povezovanju v okviru držav Srednje Evrope.

 

Posebno pozornost sta namenila pomenu narodnostnih manjšin, živečih v Sloveniji in na Madžarskem. Obe strani sta zainteresirani za krepitev dobrososedskih odnosov in razvoj območij na obeh straneh meje. Pogoji za življenje in delovanje obeh manjšin so pomembni in cilj pogovorov je ustvarjanje boljših razmer. Spregovorila sta tudi o čezmejnih projektih, za katere obstaja možnost financiranja iz skladov Evropske unije in  ki bodo pomembno prispevali k uresničevanju teh ciljev.

 

Predsednika vlad sta spregovorila tudi o krepitvi odnosov med državama in poglabljanju gospodarskega sodelovanja. “Madžarska je pomemben gospodarski partner in obstaja vzajemni interes, da to sodelovanje okrepimo”, je povedal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je izpostavil, da je bila Madžarska v letu 2011 šesta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in da je skupna vrednost blagovne menjave v letu 2010 dosegla več kakor 1,5 milijarde EUR. Predsednika vlad sta govorila tudi o možnostih za nadaljnje povečanje obsega naložb in se strinjala, da je gospodarski razvoj edina možnost za povečanje blaginje. Predsednik vlade Madžarske je ob tem izpostavil sodelovanje na infrastrukturnih projektih in razvoju energetskih povezav.

 

 

V pogovorih sta izmenjala poglede na reševanje finančne in gospodarske krize. Predsednik vlade Janez Janša je predstavil ukrepe in prizadevanja Vlade RS za stabilizacijo razmer in ustvarjanje konkurenčnejšega okolja za ponovno gospodarsko rast. V zvezi s tem sta izrazila podporo širitvenem procesu EU in vključitvi držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske povezave. Ocenila sta, da so kohezijska sredstva ključnega pomena in izrazila stališče, da se bosta državi zavzemali za razvojno usmerjeni večletni finančni okvir Evropske unije. “Nova delovna mesta so ključna za izhod iz krize, za stabilno politično in socialno okolje”, je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

 

“Madžarska bo v prihodnjem letu središčna država Srednje Evrope”, je poudaril premier Janša, in dodal, da je Slovenija zelo zainteresirana za nadaljnje sodelovanje z državami Višegrajske četverice. “Menimo, da imamo s temi državami veliko skupnih interesov, z izmenjavo stališč in izvedbo skupnih projektov želimo v tem okviru okrepimo svoj položaj znotraj EU”, je povedal premier Janez Janša. 

 

V zvezi s projektom Emonika je predsednik vlade Janez Janša povedal, da si vlada prizadeva odpravljati ovire za izboljšanje gospodarskega okolja, ki bi bilo  do investicij prijaznejše. “Projekt prinaša nekaj tisoč novih delovnih mest”, je poudaril premier in dodal, da Slovenija tovrstne investicije zelo potrebuje. Premier je izrazil “negativno presenečenje” nad odločitvijo Mestne občine Ljubljana, da ne bo znižala komunalnega prispevka, ki se je od javnega razpisa leta 2006 do danes precej povišal. 

 

Ob tej priložnosti so bili podpisani dvostranski sporazumi, ki so odraz dobrih odnosov in poglabljanja sodelovanja med državama na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. 

 

V nadaljevanju obiska se bo predsednik Vlade Republike Madžarske Viktor Orbán sestal tudi s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom in predsednikom Državnega zbora dr. Gregorjem Virantom. Predsednik Vlade Republike Madžarske se bo v okviru obiska srečal tudi z madžarsko narodno skupnostjo, živečo v Sloveniji.