NOVICA

29. 11. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: “Slovenija podpira Albanijo na njeni evropski poti”

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade RS Janez Janša se je danes v okviru uradnega obiska v Republiki Albaniji srečal s političnim vrhom države. V okviru obiska so se nadaljevali pogovori s preteklih letošnjih srečanj. Potrdili so dobre odnose z Albanijo in postavili konkretnejše temelje sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih, zlasti glede na vključevanje Albanije v Evropsko unijo. Sogovorniki so izrazili hvaležnost Sloveniji za podporo pri vključevanju Albanije v NATO in pri vizumski liberalizaciji za države Zahodnega Balkana.


Predsednik Vlade Republike Albanije dr. Sali Berisha je predsedniku Vlade RS Janezu Janši predstavil prizadevanja Albanije za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Poudaril je, da je konkretizacija prihodnjega članstva Albanije v Evropski uniji najpomembnejši projekt države v tem stoletju in da si tudi v prihodnje želi slovenske podpore in  slovenskih izkušenj. 

 

Sogovornika sta govorila tudi o dvostranskih odnosih, kjer ni nerešenih vprašanj, in o priložnostih za gospodarsko sodelovanje, še posebej na področjih energetike in infrastrukture. “To srečanje naj bo signal gospodarstvenikom v obeh državah”, je poudaril premier in predlagal ponovno srečanje slovensko-albanske komisije za gospodarsko sodelovanje prihodnje leto v Sloveniji. 

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša je v uvodu skupne tiskovne konference ponovno čestital albanskemu narodu ob 100. obletnici samostojnosti Albanije. “Slovenija je močna podpornica polnopravnega članstva Albanije v Evropski uniji”, je dejal in dodal, da to ni le v interesu Albanije, ampak celotne EU, predvsem pa je pomembno za stabilnost regije. “Pozdravljam konstruktivno vlogo Albanije z vidika regionalnega gospodarskega razvoja in stabilnosti“, je poudaril in dodal, da je pomembno, da vstop Albanije v EU podpirajo tudi drugi politični deležniki v domačem prostoru. “Evropska unija je prostor napredka in prostor enakih pravil za vse”, je dejal, in zato je prevzemanje evropskih standardov v obojestranskem interesu. Ob tem je poudaril, da je Albanija že dokazala, da je verodostojen partner. O tem, kdaj bodo razpravljali o širitvi Evropske unije, pa je predsednik vlade Janez Janša povedal, da se bo to morda zgodilo že na decembrskem Evropskem svetu, Slovenija pa bo v zvezi s tem podprla članstvo Albanije v EU. 

 

S predsednico Državnega zbora Jozefino Çoba Topalli sta spregovorila o vlogi, ki jo imata parlamenta pri razvoju obeh držav. Predsednik Vlade RS Janez Janša je predstavil slovenske izkušnje pri sprejemanju nove pokojninske zakonodaje in reforme trge dela. Osrednja tema je bila področje parlamentarne zakonodaje in doseganja soglasja, ki ga mora Albanija doseči po zadnjem poročilu Evropske komisije. 

 

Predsednik Republike Albanije Bujar Nishani se je v uvodnem delu pogovorov zahvalil predsedniku vlade Janezu Janši za udeležbo na slovesnosti ob 100. obletnici samostojnosti Albanije in za to, da  Slovenija podpira Albanijo na njeni evropski poti. Sogovornika sta govorila tudi o dvostranskih odnosih in se strinjala, da obstaja vzajemni interes za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama, saj se trg in področja sodelovanja širijo s približevanjem Albanije k EU in z izvajanjem potrebnih reform. Kakor je poudaril predsednik vlade Janez Janša, si Slovenija želi čim prejšnje podelitve statusa kandidatke Albaniji, ki je s svojo konstruktivno zunanjo politiko pomemben dejavnik stabilnosti v regiji Zahodnega Balkana. Predsednik vlade je poudaril, da v evropski politiki za regijo Zahodnega Balkana v skladu s Solunsko agendo ni drugega cilja kakor polnopravno članstvo v EU. Ob tem je dodal, da je Albanija ključne pogoje za pridobitev statusa kandidatke že izpolnila in da morajo za v