NOVICA

13. 12. 2012

Predsednik vlade Janez Janša pred začetkom zasedanja Evropskega sveta: "Dogovor o enotnem bančnem nadzoru je za slovenske banke dobra novica"

(Foto: consilium.europa.eu)

(Foto: consilium.europa.eu)

(Foto: consilium.europa.eu)

(Foto: consilium.europa.eu)

V Bruslju se je danes začelo zasedanje Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji držav članic Evropske unije razpravljali o prihodnosti ekonomske in monetarne unije ter o časovnem načrtu za razpravo o dodatnih elementih njene krepitve.

 

Predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na zasedanje poudaril, da je doseženi dogovor o zakonodajnem okviru za enotni bančni nadzor v območju evra v razmerah, v kakršnih so slovenske banke, "dobra novica", a hkrati opozoril, da bo še nekaj časa trajalo, preden bo nadzor operativen. Do takrat pa mora Slovenija "sama narediti svojo domačo nalogo".

 

Premier Janez Janša je ob tem izrazil upanje, da bo odločitev glede deblokade zakona o stabilnosti bančnega sistema sprejeta čim prej, kar nam bo omogočilo, da bomo lahko šli naprej. Če tega ne bo, potem je lahko čas, ki bo pretekel do operativnosti evropskega nadzora, za Slovenijo "usoden", je še poudaril predsednik vlade. 

 

Na jutrišnjem pogovoru s podpredsednikom Evropske komisije in komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Olijem Rehnom bo predsednik vlade Janez Janša komisarja seznanil s trenutnimi razmerami v Sloveniji. Kot je izpostavil premier Janez Janša, se je "prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije  zgodilo, da nekdo blokira sprejem proračuna z referendumom" in glede tega  so potrebna nekatera pojasnila.