NOVICA

14. 12. 2012

Predsednik vlade Janez Janša pred nadaljevanjem zasedanja Evropskega sveta: "Dogovor o nadaljnjih korakih za krepitev gospodarske in monetarne unije gre v pravo smer"

(Foto: Arhiv KPV)

Dogovor o nadaljnjih korakih za krepitev gospodarske in monetarne unije, ki so ga voditelji držav članic Evropske unije dosegli sinoči, gre po besedah predsednika vlade Janeza Janše "v pravo smer". 

 

Breme morebitnih finančnih kriz v prihodnje tako ne bodo več nosili davkoplačevalci, saj se bo vzpostavil formalni okvir prihodnje bančne unije, vključno z bančnim reševalnim mehanizmom. S tem se bo striktno ločilo proračunska sredstva in garancije držav od skladov, ki se bodo odzivali v primeru finančnih kriz.

 

Glede sklepanja pogodb o izvedbi reformnih in strukturnih ukrepov z evropskimi institucijami je premier Janša izrazil upanje, da "Slovenija ne bo nikoli prišla v takšne razmere, da bi bila odvisna od tuje pomoči". Sedanja prizadevanja gredo v smer, da bi se tovrstne pogodbe oblikovale v instrument ohranjanja stabilnosti in preprečevanja ponovnega zdrsa v recesijo.

 

Sklepi, ki se nanašajo na širitev Evropske unije, so po premierovi oceni dobri, vse pa pozivajo, da se držijo sklenjenih sporazumov, tudi sporazuma o nasledstvu. "In to je vse, kar je Slovenija kadarkoli zahtevala," je še poudaril predsednik vlade. 

 

Z zasilnim financiranjem po dvanajstinah, do katerega bo prišlo zaradi vložene zahteve za referendum o izvajanju proračuna, bomo ogroženi vsi, ne le nekatere institucije, je v odgovoru na novinarsko vprašanje opozoril premier. Z blokiranjem lastnih sredstev v proračunu je namreč ogrožena tudi uporaba še neporabljenih evropskih sredstev, ki so edina razvojna sredstva, potrebna za investicije in nova delovna mesta.  "To je sabotaža razvoja in življenja sedanjih in prihodnjih generacij," je še dejal premier Janša.