NOVICA

17. 12. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Slovenija bo finančno policijo dobila sredi prihodnjega leta«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

»Kakršne koli zahteve, kakor koli glasne, je možno realizirati samo, če se bomo manj zadolževali. In v tej smeri se vlada trudi. A kriza se ni zgodila čez noč,« je danes v državnem zboru dejal predsednik vlade Janeza Janša.


»Zahteva po odstopu vlade je v vsaki demokratični državi pravica vsakega državljana, delov civilne družbe ali mirnih protestnikov. To se je dogajalo vedno in se tudi bo, dokler bo obstajala demokracija. To se ne dogaja samo v Sloveniji,« je proteste v državnem zboru komentiral predsednik vlade Janez Janša. Poslanka SD Majda Potrata je predsednika vlade vprašala, katere ukrepe je vlada sprejela po demonstracijah.

 

»Ko gre za pravico do zamenjave vlade ali pa izvršne ali pa zakonodajne oblasti, je drugače. Ko gre za pravico do zamenjave vlade je ta v rokah poslancev, ko gre za pravico do zamenjave zakonodajne oblasti, ki voli vlado, to ste poslanci, je ta v rokah volivk in volivcev in slovenska ustava natančno določa, kako se ta pravica izrazi,« je pojasnil predsednik vlade.

 

Dodal je: »Kar se tiče socialnih zahtev in izrazov nezadovoljstva, je razlogov za to veliko. Slovenija je od leta 2008 v nekem šoku, prvič v zgodovini samostojne države stvari ne gredo navzgor, prej je vse rastlo, plače, standard, gradilo se je, skratka vedno se je dalo. Vsako leto se je tudi v proračunu, tudi takrat, ko smo se pretirano zadolžili, dalo razdeliti več, zdaj pa tega ni več. Zdaj pa so pač drugi časi, denarja je zmanjkalo in to bomo slej ko prej morali razumeti.« Dodal je, da ukrepi, ki jih izvaja vlada, ne pomenijo varčevanja, ampak so to zgolj ukrepi, da bi se čim manj zadolžili. Premier Janez Janša je dodal, da je tudi v EU velika zaskrbljenost, kdaj bo konec padca. Prve znake rahlega okrevanja lahko evrsko območje po ocenah pričakuje konec prihodnjega leta. Poslanka Majda Potrata je ocenila, da večno sklicevanje na enotnost ne bo obrodilo sadov. Po njenem se je pokazalo le, da večina izsiljuje manjšino. Premier Janez Janša je ob tem opozoril na drugi krog predsedniških volitev, ki je pokazal na enotnost. »Sicer pa je ta vlada prisegla 10. februarja, torej ni za njo še niti eno leto, v tem času pa ne more nadomestiti tistega, kar se ni naredilo prej cel mandat,« je povedal premier Janez Janša in poslanko opomnil, da je njena stranka obljubila podporo vpisu zlatega fiskalnega pravila, pa je obljubo snedla in da enako velja za omejitev referendumske pobude.

 

»Zakon o državnem holdingu, ki ga je opozicija blokirala, je predvidel tudi strategijo prodaje državnega premoženja. Prej ko bo zakon uveljavljen, prej bo strategija sprejeta,« je premier Janez Janša odgovoril na vprašanje poslanke PS Alenke Bratušek, ki je spraševala o državnem holdingu in strategiji prodaje državnega premoženja. Premier Janez Janša je dodal, da se boji, da je v zadnjih tednih in dneh prišlo do velike zmede. Koalicija se pogovarja o spremembi koalicijske pogodbe, ne pa o tem, ali prodati kakšno banko ali podjetje. »Ni vsak čas primeren za prodajo. So boljši in so slabši časi,« je povedal premier Janez Janša. Zanikal je, da bi bil na obisku v ZDA, bil je zgolj na teritoriju države, in da je bojazen opozicije, da bi prišlo do razprodaje premoženja, pretirana, saj nekega zanimanja niti ni.

 

Poslanec PS Gašpar Gašpar Mišič je vprašal, kakšne ukrepe bo vlada sprejela za preprečevanje klientelizma in nepotizma pri zaposlovanju v javni upravi in podjetjih, ki so v državni lasti. Premier Janez Janša je opozoril, da so zaposlitve v kabinetih vezane na osebno zaupanje in za določen čas, zato ni strahu, da bi po mandatih bremenile proračun. Poudaril je, da je ponosen na svojo hčer, ki je bila odlična maturantka, na delovno mesto v Plinovodih pa je bila po študiju v tujini imenovana na javnem razpisu. O svoji nekdanji partnerki je dodal, da je v družbi DARS zaposlena že devet ali deset let. Opozoril je še, da je hči predsednika republike zaposlena pri predsedniku stranke Pozitivna Slovenija in da jo plačujejo davkoplačevalci. »Ena od hčera bivšega predsednika republike Milana Kučana je zaposlena v državni upravi, druga je dobila posel v Stožicah, menda na javnem razpisu,« je spomnil premier Janez Janša in  ocenil, da v naši državi veljajo dvojna merila. Ob tem je poudaril, da podrobnosti postopka zaposlitve svoje hčere ne pozna.

 

Zadnje vprašanje je postavil poslanec SLS Mihael Prevc. Zanimalo ga je, kdaj bo vlada ukrepala, da bo premoženje sumljivega izvora zaseženo, in kaj bomo storili v zvezi z ustanovitvijo finančne policije. »Finančno policijo bo Slovenija dobila sredi prihodnjega leta, ko bo prišlo do združitve carinske in davčne uprave, če bo sprejeta zakonodaja,« je napovedal premier Janez Janša. Predsednik vlade Janez Janša želi verjeti, da so dolgi postopki stvar zakonodaje, a se boji, da ni tako. Bojazen je ponazoril s preiskavo in obsodbo poslanca v pol leta v prejšnjem mandatu. Po drugi strani pa primer Zbiljski gaj kaže, da ni problem v zakonodaji, ampak v njenem izvajanju. To pa je vprašanje za sodno vejo oblasti, ne vlado kot izvršilno vejo oblasti. Zato se premier Janez Janša ob podatkih o sodnih zaostankih sprašuje o delovanju sodne veje oblasti. »Kdor koli spregovori o tem, je obtožen vtikanja v sodno vejo oblasti, a dokler o tem ne bomo začeli govoriti, do sprememb očitno ne bo prišlo. Mislim, da v tej državi ne bi smelo biti nedotakljivih sfer. Dokler bo tako, se stanje ne bo spremenilo," je še dejal predsednik vlade Janez Janša.