NOVICA

24. 1. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: “Slovenija ima vlado, ki ima polna pooblastila"

(Foto: Daniel Novakovič/STA)

“Slovenija ima vlado, ki ima polna pooblastila,” je danes predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša poudaril na novinarski konferenci po redni seji vlade, na kateri je spregovoril tudi o aktualnih zadevah. Med drugim je dejal, da bo vse očitke Komisije za preprečevanje korupcije, na katere ni imel priložnosti odgovoriti v postopku, v prihodnjih dneh natančno pojasnil, ter uporabil vsa pravna sredstva za zaščito svojih ustavnih pravic.

 

“Ta vlada je naredila veliko za izhod iz krize. Sprejeti so bili mnogi ukrepi, ki so bili na meji mogočega,« je dejal predsednik vlade. Od petih ključnih zastavljenih projektov je vlada lani štiri izpeljala, je spomnil premier Janša in opozoril, da je pred nami »nekaj nujnih odločitev, ki se jim ne bo mogoče izogniti, tudi če se jim hočemo. Za njihov sprejem pa potrebujemo dvotretjinsko večino v državnem zboru.« Gre za uveljavitev sprememb referendumske zakonodaje, ratifikacijo pristopne pogodbe za vstop Republike Hrvaške v Evropsko unijo in vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Hkrati mora vlada storiti vse potrebno za zagotavljanje likvidnosti države in izvesti pravosodno reformo, ki je že pripravljena.  Sprejetje naštetih ukrepov bo tudi pomemben signal za tujino, da  je Slovenija zanesljiv in kredibilen partner.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je ministroma za finance, ter pravosodje in javno upravo, Janezu Šušteršiču in Senku Pličaniču, zahvalil za opravljeno delo v vladi. Premier je opozoril, da ustavni red Republike Slovenije ne pozna institucije manjšinske vlade. Zato se bo obstoječa vladna ekipa trudila izvesti sprejete ukrepe in vzpostaviti Slovenski državni holding ter tako imenovano slabo banko, saj je to ključnega pomena za ponovno gospodarsko rast. Predsednik vlade Janez Janša glasovanja o zaupnici vladi v državnem zboru ne bo zahteval, saj izkušnje iz preteklosti kažejo, da bi bili štirje meseci brez operativne vlade izgubljen čas, še posebej v tako težkih razmerah.