NOVICA

26. 1. 2013

Predsednik vlade Janez Janša na otvoritveni slovesnosti Vrha držav Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC) ter Evropske unije (EU)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je v Santiagu de Chile udeležil otvoritvene slovesnosti I. Vrha EU-CELAC (Skupnost latinskoameriških in karibskih držav) in ob tem že opravil prve neformalne pogovore s šefi držav in vlad iz EU in Latinske Amerike. V razpravi, ki bo potekala prav na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, bo predsednik vlade Janez Janša v svojem današnjem govoru med drugim izpostavil pobudo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev.

 

Na otvoritvenem delu dvodnevnega srečanja so spregovorili predsednik Republike Čile Sebastian Piñero Echenique,  predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Osrednje sporočilo vseh treh govorcev je bil poudarek na povezanosti in prepletenosti gospodarstev in političnega sodelovanja med državami EU in CELAC, med katerimi so tudi tesne kulturne in zgodovinske povezave. Strinjali so se, da so evropske ter latinskoameriške države skozi dosedanje sodelovanje že veliko dosegle, v prihodnje pa se kaže še veliko različnih priložnosti. Glede na to, da predstavljajo skoraj tretjino vseh držav članic EU, prav tako tretjino globalnega BDP in več kot 1,1 milijarde prebivalcev, so govorci poudarili tudi veliko odgovornost v prizadevanjih za pravičnejšo porazdelitev sadov gospodarske rasti. Predstavnika EU sta ob tem poudarila, da države članice EU in CELAC s skupnimi napori lahko in zmorejo doseči resnično spremembo v mednarodni politiki.

 

Kljub temu, da se EU in CELAC nahajata v različnih gospodarskih ciklusih, je prevladovala ocena, da sta regiji naravna partnerja. EU je s približno 40 odstotnim deležem vseh neposrednih tujih investicij še vedno največji investitor v Latinski in Južni Ameriki. Pri tem pa je dve tretjini vseh investicij usmerjenih na področje znanosti, raziskovanja in inovacij. Partnerstvo tako ni samo sebi namen, ampak predstavlja instrument za doseganje visokih ciljev.

 

Voditelji so na prvem zasedanju obravnavali osrednjo temo vrha pod naslovom »Zavezništvo za trajnostni razvoj: Spodbujanje družbeno in okoljsko kakovostnih naložb«. Na drugem zasedanju predsednikov držav in vlad pa bodo voditelji razpravljali o aktualnih političnih vprašanjih in razmerah v mednarodni skupnosti. V razpravi, ki bo potekala prav na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, bo predsednik vlade Janez Janša v svojem govoru med drugim izpostavil pobudo za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. Prav sodelovanje med regijami, kot tudi konkretni ukrepi na regionalni ravni lahko namreč v prihodnje bistveno prispevajo k preprečevanju konfliktov in oboroženih spopadov.