NOVICA

7. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša: "Vprašanje varčevalcev nekdanje LB v Zagrebu se vrača v okvir nasledstvenega sporazuma"

(Foto: Danijel Novaković/STA)

"Vlada Republike Slovenije je danes potrdila memorandum oz. sporazum med vladama Republike Slovenije in Republike Hrvaške o tem, da se problematika prenesenih vlog varčevalcev nekdanje LB Zagreb vrača nazaj v reševanje v okvir nasledstvenega sporazuma, ki sta ga obe državi že podpisali in ratificirali pred leti,"je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Vlade RS Janez Janša. Kot je še pojasnil, "vsi postopki, ki so bili začeti v zvezi s tem pred hrvaškimi sodišči, mirujejo do dokončne rešitve, ki se bo iskala v okviru nasledstvenega sporazuma oz. priloge C tega sporazuma". Hrvaška vlada se poleg tega zavezuje, da v tem času ne bo začenjala novih postopkov. Slovenija bo po izmenjavi diplomatskih not o ratifikaciji tega memoranduma začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji, je še pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

 

Po včerajšnji soglasni potrditvi besedila memoranduma na zaprti seji Odbora za zunanjo politiko Državnega zbora RS, kar je vladi omogočilo, da je nadaljevala pogajanja in postopek, je memorandum danes zjutraj v Zagrebu parafiral državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade Tone Kajzer. Podpis memoranduma je predviden v ponedeljek, 11. marca 2012, ob 9. uri v gradu Mokrice. Kot je še pojasnil predsednik vlade Janez Janša, bo slovenska vlada nato predvidoma v sredo, 13. marca 2013, podpisani memorandum ratificirala z uredbo. Vlada bo po ratifikaciji memoranduma zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe k Evropski uniji poslala v ratifikacijo v Državni zbor, kjer bi se postopek po besedah predsednika vlade Janeza Janše lahko končal v naslednjem mesecu dni.