NOVICA

14. 3. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša izrekel sožalje ob smrti Tineta Debeljaka in Ernesta Sakside

(Foto: Arhiv KPV)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je izrekel iskreno sožalje vsem prijateljem, sorodnikom in bližnjimi ob smrti dveh velikih Slovencev, živečih v tujini. Oba sta s svojim življenjskim delom in prizadevanji pomembno prispevala k ohranjanju slovenske besede, nacionalne zavesti in dobrodelnega duha.

 

V ponedeljek, 11. marca 2013, je v Buenos Airesu preminil dolgoletni profesor, publicist in urednik Tine Debeljak. Po maturi na klasični gimnaziji v Ljubljani se je leta 1954 preselil v Argentino. Leta 1984 je postal glavni urednik časopisa Svobodna Slovenija. Objavil je dve pesniški zbirki, Homo viator (Buenos Aires 1965 ) in Prosti čas (Buenos Aires 1986). »Tine Debeljak je bil velik Slovenec. S svojimi pesnitvami, publicističnim delom ter urednikovanjem časopisa Svobodna Slovenija, je pomembno zaznamoval zgodovino in obstoj slovenske skupnosti živeče v Argentini,« je v sožalju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

 

Prav tako je predsednik vlade Janez Janša prejel žalostno novico, da je v svojem 94. letu starosti v Braziliji preminil slovenski misijonar Ernest Saksida. Za svoje delo je prejel več kot 30 priznanj, tudi najvišje brazilsko državno odlikovanje ter častni doktorat. »Don Boskovo, mesto, ki ga je za mlade iz težkih razmer, ustanovil in razvil v mogočen vzgojno-socialni center za mlade, je nekaj deset tisoč mladim omogočilo, da so zaživeli na novo. Misijonar Saksida skozi vsa ta prerojena življenja ostaja z nami za vedno,« je zapisal predsednik vlade Janez Janša.