NOVICA

24. 10. 2012

Predsednik Vlade RS Janez Janša ob drugem dnevu obiska v zasavski in posavski regiji: »Vsa sredstva bodo morala biti uporabljena pametneje, da bodo tudi rezultati bolj učinkoviti.«

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je danes nadaljeval s petim regijskim obiskom vlade v Zasavju in Posavju. Obisk regij se je zjutraj nadaljeval z delovnim posvetom Vlade RS v Brežicah, na katerem so obravnavali razmere v obeh regijah. Poudarili so zlasti pomen odpravljanja administrativnih ovir za razvoj gospodarstva in iskanja rešitev za nekatere konkretne projekte v teh regijah. Predsednik vlade je ob tokratnem obisku vlade regijam pojasnil, da kriza ni prizanesla nobeni od obiskanih regij in da bo tudi državnih pomoči zaradi varčevanja manj kakor doslej, zato bo treba razpoložljiva sredstva uporabiti čim pametneje, da bodo investicije učinkovitejše. 

 

Vlada se je ne glede na aktualne razmere odločila, da nadaljuje z obiski regij in da ti ostajajo ena od prednostnih nalog vlade. »Mi regijskih težav ne rešujemo iz pisarn, ampak prihajamo na teren z namenom soočenja z realnim stanjem. Le na ta način je slika pravilna  in le na ta način lahko pridemo do pravih rešitev za pravilno diagnosticirane težave,« je poudaril predsednik vlade ob današnjem regijskem obisku.

 

Predsednik vlade je ob tem posebej poudaril vzorčne primere uspešnih podjetij v regijah, ki od države ne zahtevajo ne subvencij ne nepovratnih sredstev, saj so se uspeli »postaviti na lastne noge in pametno investirati na način, ki odpira nova delovna mesta in s tem spodbuja razvoj regij«. Kljub temu pa bodo še vedno na voljo poleg nekoliko skromnejših državnih pomoči tudi sredstva iz sedanjih in prihodnjih kohezijskih skladov EU, pri katerih je pomembna pravočasna in ustrezna priprava programov, da bo neizkoriščenih sredstev čim manj.

 

Posavsko in zasavsko regijo povezuje predvsem področje energetike, zato je vlada veliko časa namenila predvsem konkretnim nerešenim vprašanjem v teh regijah. Zapiranje rudnika v Trbovljah, projekt hidrocentral na reki Savi, nerešena vprašanja Termoelektrarn Trbovlje, tretje razvojne osi in drugih regionalnih perečih zadev so v postopkih reševanja pristojnih ministrstev. Kljub temu je predsednik vlade zasavski in posavski javnosti »položil na dušo«, da se moramo vsi skupaj truditi pri trenutnem ustavljanju »prostega pada«, v katerem se je znašla Slovenija, saj se bo »rast začela šele, ko bomo ustavili padec«.  

 

Statistični regiji Zasavje in Posavje se med seboj v marsičem razlikujeta, tako po kazalcih gospodarske rasti kakor tudi po kazalcih brezposelnosti in glede državnih pomoči (vsi splošni podatki o regijah so dostopni na naši spletni strani www.kpv.gov.si), pri čemer Posavje izstopa kot v krizi manj prizadeta regija. Na dopoldanskem posvetu vlade so predsednik vlade in ministri govorili tudi o vzrokih za nastali položaj, ki  je v Zasavju  med drugim tudi posledica nerazvite infrastrukture, medtem ko so se v Posavju zaradi boljših cestnih povezav poslovni interesi za regijo povečali. »Na ta način bo vlada lahko lažje določila tudi dileme glede prihodnjih investicij, ki bodo določene predvsem na podlagi spoznanj o vzrokih za njihovo nazadovanje oziroma stagnacijo po letu 2008«, je še povedal predsednik vlade Janez Janša. 

 

V okviru današnjega obiska zasavske in posavske regije se je predsednik Vlade RS Janez Janša skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje Francem Bogovičem ter županom občine Sevnica Srečkom Ocvirkom udeležil tudi otvoritve rastlinske čistilne naprave v Lisci nad Sevnico, ki predstavlja vzorčni primer nizkoenergetskega, sonaravnega in trajnostnega razvoja na področju čiščenja odpadnih voda. V popoldanskem delu programa je kakor običajno potekalo srečanje z nosilci razvoja regije. Predsednik vlade se je z nekaterimi ministri udeležil zasavskega srečanja z naslovom Trajnostni razvoj in perspektive zasavske regije, ki je bilo namenjeno predvsem neposredni seznanitvi z nerešenimi težavami ter predlogi in dobrimi idejami te regije, ki jih bo vlada obravnavala po posameznih področjih. Predsednik vlade je zbranim zagotovil, da obstaja veliko lokalnih projektov, pri katerih bi bilo potrebno sodelovanje države, in izrazil prepričanje, da so tovrstni obiski koristni prav zaradi navezovanja stikov in reševanja zaostalih zadev, rezultati pa se bodo pokazali že pri naslednjem obisku..

 

V okviru obiska je imel danes predsednik vlade Janez Janša tudi intervju za lokalno televizijo ETV, obisk regij pa se je kakor običajno zaključil s prijateljsko nogometno tekmo med predstavniki Vlade RS in predstavniki Posavja in Zasavja.