NOVICA

22. 1. 2013

Predsednik Vlade RS Janez Janša začel vladni obisk Notranjsko-kraške regije

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

(Foto: Tamino Petelinšek/STA, vir: UKOM)

Predsednik Vlade RS Janez Janša je z današnjim popoldanskim obiskom podjetja Ydria Motors, d. o. o., v Podskrajniku pri Cerknici začel šesti vladni obisk po slovenskih regijah v tem mandatu, tokrat v notranjsko-kraški. Vlada Republike Slovenije namreč sledi svojemu sklepu, sprejetemu na prvi seji, da bo predvidoma enkrat mesečno obiskala eno regijo in v skladu z možnostmi izvedla tematsko sejo. 

 

Po današnjem srečanju premierja Janeza Janše z vodstvom podjetja, ki kljub gospodarski krizi dosega rast, je bil krajši ogled proizvodnje elektromotorjev, generatorjev in transformatorjev. Proizvodni program Ydrie Motors se uvršča v najvišji cenovni in kakovostni razred na omenjenem področju. Uspešno podjetje z več kot 500 zaposlenimi in popolno izvozno usmerjenostjo (na tuje trge proda več kot 95 % proizvodnje) uspešno uresničuje svojo vizijo, to je izpolnjevanje zahtev kupcev na temelju lastnega znanja in tehnologije. 

 

Ob obisku je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da gre za primer dobre prakse, ko tuji lastniki, ki so v tem podjetju stoodstotni, tega ne izčrpavajo, ampak vlagajo v njegov razvoj. Opozoril je tudi na njegovo rast prav med krizo, saj mu je v obdobju 2008–2011 uspelo povečati kapital za več kot 16 %, čisti poslovni izid za več kot 40 % in donosnost vloženega kapitala za več kot 22 %. 

 

V nadaljevanju obiska je imel premier Janez Janša intervju za lokalno televizijo TV Primorka. V pogovoru z novinarko je na kratko obravnaval tudi vprašanja razmer v koaliciji in današnji sestanek s predsedniki koalicijskih strank. Povedal je, da se na sestanku ni zgodilo veliko novega, saj so zdaj na potezi tisti, ki so obljubljali, da bodo naredili prve korake: »Upam pa, da bo prevladal razum in da nihče ne bo rušil lastne vlade.« Zato pričakuje, da se v prihodnje stvari ne bodo obračale na glavo in se spreminjale zastavljene prednostne naloge.

 

Intervju je bil sicer v celoti posvečen temam in vprašanjem notranjsko-kraške regije, ki je po statističnih podatkih in ekonomskih kazalcih v marsičem pod slovenskim povprečjem, zato jo je vlada postavila med prednostne. Premier Janša je dejal, da se je gospodarska in finančna kriza dotaknila tudi te regije, pa vendar obstajajo svetle točke v razvoju, kakršna je obiskano podjetje Ydria Motors. Pri tem je izrazil vso podporo tujim naložbam, za katere se pogosto izkaže, da za njimi niso le lastniki dobro stoječih podjetij, ampak skrbijo tudi za lokalno okolje, ga spodbujajo in se vključujejo v razvoj celotnega območja. »Nacionalni interes so uspešna podjetja, ne glede na to, kdo je lastnik, ki prispevajo tudi k razvoju lokalnega okolja,« je poudaril premier Janez Janša.

 

Predsednik vlade Janez Janša je napovedal, da bo vlada na jutrišnjem posvetu obravnavala tudi neizkoriščene danosti v regiji, med katerimi je v ospredju les in ki se ne izkoriščajo dovolj. »Slovenska vlada je že junija lani sprejela akcijski načrt glede te panoge in v tej smeri je treba tudi iskati rešitve nadaljnjega razvoja. Ta vključuje poleg izobraževanja mladih v lesni industriji, ki je ključno, tudi vzpostavitev proizvodnje in prodaje izdelkov z dodano vrednostjo,« je poudaril. V podobni smeri bo vlada ukrepala tudi v izobraževalnem sistemu, saj če se ne bo nič spremenilo, bodo številni mladi šolani ljudje ostali v naslednjih letih brez zaposlitve, na primer na družboslovnem področju.

 

V pogovoru za TV Primorka je predsednik vlade omenil tudi spodbude v gospodarstvu, ki bodo, če bodo sprejeti vsi vladni ukrepi, poleg državnih pomoči in evropskih sredstev kot steber rasti prišle tudi iz trdnega bančnega sistema. »Evropski kazalci se bodo v prihodnjih šestih mesecih obrnili navzgor in na nas je, da pri tem ne izostanemo,« je povedal premier Janša in izrazil upanje, da bosta zmagala razum in soglasje ter da bo glavni val uravnoteženja razmer za nami že ob prvem polletju. Predsednik vlade je ob koncu pogovora še pohvalil prebivalce obiskane regije, ki so »pridni, marljivi ter podjetni in imajo dobre ideje«.