NOVICA

2. 3. 2012

Predsednik vlade Janez Janša o zasedanju Evropskega sveta

(Foto: Thierry Monasse/STA)

Premier Janez Janša je danes po zaključenem zasedanju Evropskega sveta v izjavi za slovenska množična občila poudaril, da primerjave članic Unije na področju urejanja javnih financ in gospodarskih reform kažejo, da je Slovenija za korak v zaostanku pri razreševanju krize in poti iz nje. Ob tem je dejal, da država zamuja predvsem s finančno konsolidacijo. Obenem je izrazil obžalovanje, da je Slovenija glede na čas pred krizo z zgornje polovice raznih lestvic padla v spodnjo polovico in da smo bistveno oslabili svojo strateško pozicijo.
 
Po besedah slovenskega premierja bo za Slovenijo ključno, da se v letošnjem letu poraba uskladi s prihodki, pri čemer bo za ureditev javnih financ treba sprejemati tudi ukrepe za rast, ponovni razvoj gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest. »To pa je tudi najboljša socialna politika,« je dejal premier in obenem napovedal, da bo veliko ukrepov, ki se bodo v prihodnje izvajali na ravni Unije in članic, take narave. Premier je ob tem poudaril visoko ujemanje ciljev in sklepov evropskega vrha ter nedavnih zahtev evropskih sindikatov. Med drugim je tudi opozoril, da bo ukrepe treba izvesti v zelo kratkem času oziroma v enem letu.
 
Po mnenju slovenskega predsednika vlade je bilo najpomembnejše posamično dejanje v sklopu zasedanja Evropskega sveta usklajen stabilizacijski pakt, podpisan tudi kot pogodba. »To je najpomembnejši posamični korak ne samo k reševanju te krize v evrskem območju, ampak tudi k preprečevanju, da se takšna situacija v prihodnje v evrskem območju nikoli več ne bi ponovila,« je dejal.
 
V nadaljevanju je predsednik vlade še pojasnil, da je bilo na vrhu evropskih voditeljev precej razprave namenjene razmeram v Siriji in Belorusiji. Kot pozitivno je poudaril, da je Evropski svet potrdil Srbiji status kandidatke. Meni, da je s tem dejanjem presežena neke vrste psihološka meja in izrazil pričakovanje, da bo ta korak deloma pospešil tudi reševanje številnih odprtih vprašanj v regiji Zahodnega Balkana ter pospešil tiste procese, ki čakajo že dolga leta.
 
Premier Janez Janša je v izjavi za novinarje med drugim navedel, da evropski dokumenti, o katerih so razpravljali na vrhu, »razbijajo iluzijo, ki je bila v Sloveniji precej prisotna, da je treba narediti samo pokojninsko reformo, pa bodo rešeni vsi problemi«. Ob tem je poudaril, da je pokojninska reforma le delček tega, kar je treba narediti zaradi strukturnega prilagajanja gibanjem v prihodnosti. »Še zdaleč pa to ni edina rešitev, kakor se je v Sloveniji dolgo prodajalo,« je poudaril. Ob tem je ponazoril, da je realno upokojitvena starost v Sloveniji celo nekoliko višja kakor v Nemčiji, pa ima ta rekordno nizko brezposelnost, gospodarsko rast in je motor evropskega gospodarstva, »medtem ko Slovenci delamo dlje, pa imamo vse te probleme, s katerimi se soočamo«.
 
Predsednik vlade Janez Janša je ne nazadnje še dejal, da Slovenija podpira uvedbo davka na finančne transakcije. »Razmišljamo tudi o tem, in predlogi sindikatov gredo v tej smeri, da iščemo sami rešitve, če ne bo dogovora znotraj EU,« je dejal. Ob tem je pojasnil, da je vlada naklonjena iskanju novih davčnih virov, ki ne obremenjujejo neposredno stroškov dela in gospodarstva nasploh, davek na finančne transakcije pa gre, po njegovi oceni, v tej smeri.